25,6 miljard dollar

Record voor Saoedisch staatsoliebedrijf Saudi Aramco na beursgang

Print
Record voor Saoedisch staatsoliebedrijf Saudi Aramco na beursgang

De controlekamer van Saudi Aramco, waar alle informatie over de olie-, gas- en raffinageproductie van het concern samenkomt. Afbeelding: EPA/Sabic

Het Saoedische staatsoliebedrijf heeft een nieuw record gevestigd door 25,6 miljard dollar (23 miljard euro) op te halen voor zijn beursgang.

Het vorige record stond op naam van het Chinese AliBaba, dat bij zijn beursgang in 2014 25 miljard dollar (22,5 miljard euro) ophaalde.

De prijs van een aandeel in Saudi Aramco is vastgesteld op 32 rial (7,69 euro). Hiermee wordt het bedrijf 1700 miljard dollar (1500 miljard euro) waard. Saudi Aramco brengt 1,5 procent van de aandelen naar de beurs in Riad. 1 procentpunt van de aandelen gaat naar professionele en institutionele beleggers, de rest naar particulieren.

Lees ook: Te koop: een snipper van het grootste oliebedrijf ter wereld

De beursgang van het staatsoliebedrijf betekent dat voor het eerst buitenlandse beleggers een aandeel krijgen in het bedrijf sinds dat werd genationaliseerd in de jaren zeventig. De stap is onderdeel van een pakket hervormingen van kroonprins Mohammed bin Salman, dat moet dienen om Saoedi-Arabië meer toekomstbestendig te maken.

Saudi Aramco is veruit het grootste oliebedrijf ter wereld. Het staatsbedrijf maakte vorig jaar zelfs meer winst dan Exxon, Shell, Chevron, Total en BP, de vijf grootste westerse oliebedrijven, bij elkaar. De multinational bezit tevens 70 procent van de aandelen van de eveneens Saoedische petrochemiereus Sabic, met Europees hoofdkantoor in Sittard en fabrieken in Geleen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen