Expositie verbindt de vlucht van Josef, Maria en Jezus uit Egypte met het vluchtelingenprobleem

Print
Expositie verbindt de vlucht van Josef, Maria en Jezus uit Egypte met het vluchtelingenprobleem

Voorbijtrekkende pelgrims bij de Holle Eik Houthem. Afbeelding: Eigen foto

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

In het heiligdom St. Gerlach is in de periode van 6 december tot en met 1 januari een gratis toegankelijke expositie ingericht die het verhaal van de vlucht van Josef, Maria en Jezus uit Egypte verbindt met de actuele situatie van het vluchtelingenprobleem rond de Middellandse Zee.

De tentoonstelling bestaat uit kerstkribben van pastoor van Oss, schilderijen van Eugène Hennekens, quilten van Lisette Pooters en foto’s van Hay Herben.

Het verhaal van de vlucht naar Egypte uit het leven van Jezus herhaalt zich telkens weer. Schepen met vluchtelingen varen heden ten dage over zee op zoek naar een veilige haven. Maar de mensen die vrede zoeken zijn nergens welkom. Verdraagzaamheid, vrijheid en vrede zijn woorden en gedachten die meer dan ooit negatief in beeld komen. Overvolle vluchtelingenkampen vormen een grote tegenstelling ten opzichte van de gedachte vrede op aarde voor alle mensen van goede wil. Wanneer wordt vrede op aarde werkelijkheid wat betreft verdraagzaamheid en vrijheid?

Uit de Bijbel is bekend dat koning Herodes – toen hij vernam, dat er in zijn land een Joodse Messias was geboren – opdracht gaf in Bethlehem en omgeving alle jongetjes van twee jaar en jonger om het leven te brengen. Op aanwijzing van een engel in een droom vluchtten Jozef en Maria met hun kind naar Egypte. Het blijkt dat dit verhaal steeds weer herhaald wordt.

de tentoonstelling is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zondagen van 10.30 uur. Beide kerstdagen zijn bezoekers welkom van 12.00 tot 14.30 uur, nieuwjaarsdag van 13.30 tot 16.00 uur.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen