Dit kan alleen een Volkswagen Golf zijn

De nieuwe Golf 8 is een fractie minder breed, maar heeft toch een brede heuplijn. © Volkswagen

Het lijkt een luizenbaantje om ontwerper van de Volkswagen Golf te zijn, want de laatste edities lijken sterk op elkaar. Toch, ze zijn allemaal anders en het allernieuwste model is zelfs drastisch anders dan voorheen.

Sjoerd van Bilsen

Wie vluchtig naar de foto’s van de nieuwe Volkswagen Golf kijkt, herkent direct een Volkswagen Golf. Maar er staat daadwerkelijk een compleet nieuw design. Kijk maar naar de vouw over de flanken. Die bevindt zich nu niet boven de handgrepen, zoals op de Golf 6, of eronder, zoals op de Golf 7, maar er dwars overheen. De lijn loopt zelfs over de gehele carrosserie, want via de grille en achterklep zijn de profiellijnen met elkaar verbonden.

Maar er is meer. De karakteristieke dakstijl in C-vorm kent een scherpere hoek, wat de dynamiek van de vijfdeurs hatchback – een Variant volgt later – moet versterken. De daklijn ligt bovendien enkele centimeters lager en loopt na de B-stijl sneller af. De Golf 8 is een fractie minder breed en het deel boven de taillelijn levert extra in, waardoor de hatchback nu brede heupen heeft. Aan de voorzijde vallen de lichtunits met standaard led-techniek op. Op de duurste exemplaren hebben ze een matrixfunctie. Daarmee wordt de lichtbundel automatisch aangepast aan tegenliggers, verkeersborden, bochten en snelheid.

Interieur

Volkswagen heeft het dashboard ingrijpender gewijzigd. De stap is ditmaal groot. De twee displays springen in het oog, een 10-inch scherm achter het stuurwiel en centraal een 8,25 of optioneel 10,25-inch display. De binnenhuisarchitecten hebben ook het aantal traditionele schakelaars -gereduceerd en de overgebleven exemplaren vervangen door tiptoetsen.

Het bedienen van enkele functies kan ook door handbewegingen, zoals het bladeren door het entertainmentsysteem en het in- en uitschakelen van de interieurverlichting. Door te vegen onder het scherm stel je het radiovolume, de ventilatiesnelheid en de stoelverwarming in. Zo open of sluit je ook het panoramadak. Alleen de bediening van de portierramen gaat met tuimelschakelaars, vooral omdat je die instinctief bedient. Op het stuurwiel zitten eveneens conventionele knoppen.

Altijd online

Wie geen adaptieve cruisecontrol bestelt, krijgt toch de knoppen daarvoor. De aansturing ervan kan desgewenst later via de Shop-functie met een betaalaccount worden geactiveerd. Hetzelfde geldt voor de voicecontrol van Alexa. De Golf is nu altijd online. Een -leuke gimmick is de Mobile Key. De digitale code van de sleutel kun je in je smartphone zetten, waarna je de sleutel feitelijk niet meer nodig hebt De code kan tot op wel vijftien mobiele apparaten worden geïnstalleerd.

Mochten er inderdaad veel verschillende mensen met de Golf rijden, dan kun je via het centrale display een profiel aanmaken, zodat de instelling van de elektrisch bedienbare bestuurdersstoel, de airconditioning en buitenspiegels direct goed staan wanneer je jouw profiel selecteert. De optionele adaptieve cruisecontrol reageert via het navigatiesysteem op aankomende rotondes, bochten en maximumsnelheden.

Het systeem kan tevens files detecteren. De technische basis is het MQBplatform van de Golf 7. De wielbasis is hetzelfde, net als de keuze voor twee verschillende achterasconstructies. Volkswagen lanceert nieuwe aandrijflijnen, waarvan een deel geëlektrificeerd is met een 48V-boordsysteem. Aan de basis staat een reguliere driecilinder 1.0, gevolgd door enkele vierpitters. De vermogens lopen uiteen van 95 tot 245 pk voor de benzineblokken (inclusief twee stekkerhybrides) en 115 tot 150 pk voor de diesels. Later volgen een GTD, GTI en een R. Laatstgenoemde krijgt zelfs 333 pk! De nieuwe Golf staat in maart bij de dealer.