Cordonnerie (Weert) brengt beleving in de schoenmakerij

Print
Cordonnerie (Weert) brengt beleving in de schoenmakerij

Afbeelding: © Cordonnerie

Weert / Laar / Tungelroy / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy -

Schoenmakerijen zijn vaak wat oubollig. Cordonnerie in Weert doorbreekt dat met een mooi, warm interieur in een monumentaal pand. Donderdag gingen de deuren open.

Bijna 60 jaar zat ambachtelijke schoenmakerij Schrijen in een Weerste wijk. Een jaar geleden besloot schoenmaker Hans Schrijen om naar het centrum te verhuizen. “In de wijk is het toch lastiger om klanten van buitenaf aan te trekken. Daarom zijn we naar het centrum verhuisd. Met de verbouwing van het pand aan de Maaspoort zijn we bijna een jaar bezig geweest. Maar we zijn ontzettend trots op het resultaat.”

Milaan Het interieur van het nieuwe pand is chique, met veel eikenhout en warme tinten. Inspiratie daarvoor deed Schrijen, die hobbymatig zelf ook herenschoenen maakt, op in Milaan. “Afgelopen zomer zaten we daar in een koffiezaak die precies de sfeer en uitstraling had die we zochten.” De schoenmaker wil met het pand, de inrichting én de nieuwe naam –Cordonnerie is Frans voor schoenmaker- zijn vakmanschap uitstralen. “Dat kan in dit pand. Je kunt je tegenwoordig alleen onderscheiden met service, vakmanschap en beleving. We hebben het nu allemaal.”

Opleiding Dat vakmanschap levert Schrijen niet alleen klanten op uit Weert, maar bijvoorbeeld ook uit Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht. Hij is er blij mee. “Het vak van schoenmaker dreigt te verdwijnen. Zo’n 10 jaar geleden waren er misschien nog 1.000 in Nederland, nu 300 tot 400. Bovendien ontbreekt het aan opvolgers. Er is nog maar één opleiding en daar zit een handjevol studenten op.” Schrijen zelf gaat nog even door. “Klanten reageren verrast op de winkel, ze vinden het mooi. Dat is fijn om te horen.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg