Werk

Bouwbedrijven zien werkvoorraad in rap tempo slinken

Print
Bouwbedrijven zien werkvoorraad in rap tempo slinken

Afbeelding: Getty Images

De hoeveelheid werk die bouwbedrijven op de plank hebben, is in oktober gedaald tot het laagste niveau van het jaar. Tegelijkertijd heeft 15 procent van de bouwers last van PFAS- en stikstofproblematiek, meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Volgens de organisatie is het effect van die crises daarmee duidelijk zichtbaar in de hoeveelheid bouwopdrachten.

Ondernemers in de bouw hadden gemiddeld voor 9,4 maanden werk voor de boeg. Dat is een halve maand minder dan in september. „Door stikstofproblemen stokte met name de vergunningverlening voor bouwprojecten. Daardoor kwamen er niet de gebruikelijke nieuwe opdrachten bij”, zegt onderzoeker Martin Koning van het EIB.

Veel bouwplannen kwamen stil te liggen nadat de Raad van State het Nederlandse stikstofbeleid ongeldig had verklaard. De sector kreeg ook te maken met een strenge minimumwaarde voor de hoeveelheid van de chemische stoffengroep PFAS, waardoor praktisch geen grond mocht worden vervoerd.

De bouwwereld is ook voor het eerst sinds tijden negatief over het aannemen van personeel. Er zijn nu iets meer ondernemers die verwachten dat hun personeelsbestand inkrimpt dan werkgevers die op een toename rekenen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen