Donkere dagen op komst met kans op een winterstorm

Print
Donkere dagen op komst met kans op een winterstorm

Afbeelding: Getty Images

Met hooguit acht uur daglicht zijn deze dagen voor kerst de kortste van het jaar. Veel duisternis dus en daar komt nog eens bij dat de komende dagen wisselvallig weer wordt verwacht. De zon krijgt gelukkig ook wat ruimte, maar dat geldt ook voor de wind. Er is volgende week zelfs kans op een eerste winterstorm.

Wie last heeft van een winterdepressie kan misschien hoop putten uit het gegeven dat het wolkendek het komend weekend vrijwel nooit vollédig gesloten is. Hier en daar is de lucht dus lichter en zijn er zonnestralen te zien. ,,Maar het blijft wisselvallig”, vertelt meteoroloog Diana Woei van Weerplaza.

Wolkenluchten

,,Zaterdagochtend voert een stevige westelijke wind wisselende wolkenluchten aan. Af en toe komt de zon tevoorschijn. In de ochtend kan er vooral in de noordelijke helft van het land een enkele bui vallen. In de middag en avond is de kans op een bui een stuk kleiner, het blijft zo goed als droog. De temperatuur ligt rond een graad of 9.”

Zondagochtend is het gedaan met droog weer. Regen en motregen bepalen dan het weerbeeld. Pas richting de middag wordt het beter en kan de zon doorbreken. Maar ook dan is de kans op een bui groot. ,,Het wordt een graad of 10, maar door een stevige zuidwestelijke wind voelt het frisser aan. Ook zondagavond zijn er buien voorspeld.”

Eerste winterstorm?

Volgens meteoroloog Woei voorspellen de huidige weerkaarten een onbestendige tweede week van december. Het waait op sommige dagen flink. ,,Op maandag, woensdag en vrijdag kan het vooral op de Waddeneilanden stormachtig zijn, mogelijk is daar in de nieuwe week sprake van de eerste winterstorm. De wind is in elk geval erg aanwezig en schiet soms behoorlijk uit. Daarbij valt er dagelijks een paar uur regen. De temperatuur gaat langzaam omlaag, maar de kans op vorst is nog erg klein.”

Kijk hier voor de actuele weersverwachting in Limburg