Onder zonnepanelen ontstaat leefgebied voor dieren

Print
Onder zonnepanelen ontstaat leefgebied voor dieren

Zonnepanelen gaan zorgen voor een verborgen wereld. Afbeelding: ANP

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Directeur Dick Rootert van Bodemzorg verwacht dat onder zonnepanelen een leefgebied voor dieren zal ontstaan dat waardevoller is dan de huidige natuur. Met de ontwikkeling van het ‘zonnepark Abdissenbosch’ wordt volgens hem aangetoond dat duurzame plannen en waardevolle natuur ‘elkaar kunnen versterken’.

Het Kreupelbusch in Landgraaf, de voormalige stortplaats Ubach over Worms/Abdissenbosch, wordt op dit moment gebruikt als wandelgebied. Opmerkelijk, want de mooie natuur is bovenop een afdichting ontstaan, waaronder metersdik afval ligt. Eigenaar Bodemzorg Limburg gaat op een beperkt deel ervan een zonnepark aanleggen. Van de totale oppervlakte van 40 ha wordt 12 ha daarvoor ingericht. Dat wil zeggen 30.000 zonnepanelen, goed voor de energiebehoefte voor 3000 huishoudens. Op dit moment is het landschapsplan gereed. Dat is opgesteld in samenwerking met de meedenkgroep (een groep van omwonenden) en de stichting IKL.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen