Spontaan geboren Elzasmarkt Sittard groeit ieder jaar

Print
Spontaan geboren Elzasmarkt Sittard groeit ieder jaar

Pascalle Schelberg. Afbeelding: Pascalle Schelberg

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De kerstmarkt op het Elzasplein ontstond vier jaar geleden spontaan uit een idee van Pascalle Schelberg. Inmiddels is het een begrip.

Hoe ontstond het idee om een kerstmarkt te gaan organiseren?

„Eigenlijk uit een tragische omstandigheid: mijn vader overleed in 2015. Dat was een zware periode en ik moest iets positiefs vinden om mezelf weer te hervinden. Op een avond met vriendinnen kwam ik spontaan met het idee om een kerstmarkt op het Elzasplein te houden.”

Hoe verliep die eerste kerstmarkt in 2015?

„We hadden het idee om tuintafels neer te zetten waar mensen hun zelfgemaakte spullen op zouden verkopen. Het liep echter anders. We kregen hulp van alle kanten. Op de eerste markt stonden gelijk 60 kramen. Bij twee daarvan werden tweedehandsspullen verkocht, de rest waren allemaal professionals. Een vliegende start.”

Dit jaar is de markt zelfs overdekt?

„Klopt. We zijn begonnen met partytentjes en elk volgend jaar werden de tenten een stuk professioneler. Vorig jaar was er ontzettend veel wind en waaiden de zeilen van de kramen bijna weg. We hebben de markt toen ook eerder moeten sluiten in verband met de veiligheid. Ik riep toen voor de grap: ik wil de markt alleen nog maar houden als alles overkapt is!”

En als jij iets spontaan roept dan gebeurt het ook, toch?

„We hebben het inderdaad voor elkaar gekregen: we hebben een paviljoen van 30 bij bijna 15 meter.”

Daardoor duurt de markt ook een dagje langer?

„Omdat we in de tent geen 60 kramen kwijt kunnen, hebben we de kerstmarkt opgesplitst door op zaterdag 30 kramen te plaatsen en op zondag ook. Vrijdagavond hebben we gekiend, met 150 personen was de avond uitverkocht.”

Ieder jaar een stukje groter. Wat gaan jullie volgend jaar doen?

„Een dubbeldekker zoals op het Oktoberfeest! Nee grapje. Dit is echt de max.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen