Bezoeker Duitse kerstmarkt doodgeslagen: twee 17-jarige verdachten vast

Print
Bezoeker Duitse kerstmarkt doodgeslagen: twee 17-jarige verdachten vast

Brandweerlieden uit Augsburg kwamen zondagmiddag bijeen op het plein waar hun collega vrijdagavond na een treffen met een groepje jongeren zo ernstig gewond raakte dat hij onderweg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweek. Afbeelding: AP

De politie in het Duitse Augsburg heeft vanmiddag twee 17-jarige jongens gearresteerd in verband met de dood van een 49-jarige brandweerman. Die kwam vrijdagavond om het leven na een treffen met zeven jongeren in de binnenstad.

De verdachten van het drama, dat zowel binnen als buiten de stad grote verontwaardiging wekt, konden worden aangehouden op basis van bewakingsbeelden.

Beide jongemannen zijn in Augsburg geboren, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren zondagmiddag bekend. Een van hen geldt als hoofdverdachte, de andere als medeverdachte. Ze werden herkend op beelden van de vijftien bewakingscamera’s op het plein waar het drama zich voltrok. Dat plein, Köningsplatz of kortweg Kö, geldt al geruime tijd als een plek met veel straatcriminaliteit. Vandaar de vele politiecamera’s.

Bekenden van politie

Bronnen dichtbij het onderzoek verklaarden tegenover Duitse media dat de twee verdachten bekenden zijn van de politie. Een van hen zou het 49-jarige slachtoffer vrijdag omstreeks 22.40 uur zo hard tegen het hoofd hebben geslagen dat de man in elkaar zakte en roerloos bleef liggen. De andere verdachte zou de 50-jarige metgezel van de man flink hebben toegetakeld in het gezicht. Beide mannen hadden met hun echtgenotes de jaarlijkse Christkindlesmarkt (een kerstmarkt) bezocht en waren onderweg naar huis toen ze de groep jongeren tegenkwamen. Waardoor het tot een confrontatie kwam, is nog niet bekend. De 49-jarige man overleed 50 minuten later in de ambulance onderweg naar het ziekenhuis.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) reageerde geschokt op de Beierse televisie. ,,Wat me zeer beroerd heeft, is dat een vredelievende burger in Augsburg is doodgeslagen.’’ Zijn partijgenoot Markus Schröder, premier van de deelstaat, liet ook weten geschokt te zijn door ‘deze verschrikkelijke geweldsdaad’. Burgemeester Kurt Gribl (CSU) van Augsburg schreef op Facebook: ‘Mijn hart heeft het zwaar van verdriet.’

Herdenking

Collega’s van het 49-jarige slachtoffer, dat werkzaam was als brandweerman, kwamen vanmiddag samen op het plein waar het drama plaatsvond. Samen herdachten ze hem in een grote kring met de armen om elkaars middel of over elkaars schouders. De brandweerlieden legden een bloemenkrans op de plaats delict en plaatsten een windlicht met de boodschap: ‘Onze gedachten zijn bij jou. Je vrienden van de beroepsbrandweer Augsburg.’ Een trompettist speelde een muzikaal eerbetoon.

Geschokte Augsburgers plaatsten er gisteren en vandaag rode en witte bloemen, kaarsjes en berichten met teksten zoals ‘domheid in de stad van de vrede’ en ‘als redder gekomen, als engel gegaan’.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen