Parkstad Popstad: zoals de ouden zongen piepen nu de jongen

Print
Parkstad Popstad: zoals de ouden zongen piepen nu de jongen

De winnares van Nu of Nooit 2019: Elle Hollis. Afbeelding: René Bradwolff

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Kerkrade / Eygelshoven / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Nuth / Heerlen / Hoensbroek -

Elle Hollis heeft zondag Nu of Nooit 2019 gewonnen. De Brunssumse troefde in de Muziekgieterij in Maastricht de overige vier finalisten waaronder de Heerlense punkband A Minor Problem af.

Dat pop in Parkstad bruist laten Lotte Walda, Mt. Atlas, Rolling Beatles, The Cooder Connection, Silence Of The Jams, Defenestrate, 37Degrees, Celine Shanice, RXCK of Stiff daarnaast ook zien. Deze niet complete en volstrekt willekeurige mix van gevestigde bands en aankomend poptalent is het topje van een immense muzikale ijsberg die bewijst dat naast een actieve ‘oudere generatie’ muzikanten volop aanwas is van jonkies die met succes eigentijdse en meer traditionele popmuziek spelen.

Podia

De bloeiende Parkstadscene is mede te danken aan de rijke traditie van de regio met bands en bandjes. Sinds jaar en dag worden de diverse (pop)podia er bevolkt met muzikanten die in allerlei bezettingen spelen alsof hun leven er van af hangt. De basis die de ‘oudjes’ sinds de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw hebben gelegd is de vruchtbare bodem waarop jong poptalent in Parkstad momenteel gedijt in zalen en zaaltjes, cafés en gemeenschapshuizen en op de gesubsidieerde podia. Voorbeelden? De Oefenbunker in Landgraaf, de Stichting Popmuziek Parkstad Kerkrade, de Heerlense Nieuwe Nor, Popschool Parkstad of de muziekscholen SMK en Schunk, maar ook muziekcafés als Bluff in Heerlen, Café De Haas Voerendaal, De Wieëtsjaf in Kerkrade of Woetsjtok Brunssum.

Talentontwikkeling

Naast die rijke traditie en de royale beschikbaarheid van repetitieruimtes en podia is het Parkstad Popstad Talentontwikkelingsplan de volgende succesfactor. Dit plan uit 2018 is een initiatief van Stichting Popmuziek Parkstad, Oefenbunker en Nieuwe Nor. Het is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van zes Parkstadgemeenten en de provincie Limburg en begint bij het bestaand aanbod voor onderwijs op muziekscholen. Die verzorgen wekelijks lessen binnen het primair en voortgezet onderwijs in Parkstad en trekken die lijn buitenschools door met blazersklassen, zangkoortjes, popbandjes of kleine ensembles. In een volgende fase ligt de nadruk op jonge muzikanten die elkaar ontmoeten, samen in een band leren spelen en podiumervaring opdoen. Ze worden gecoacht om te musiceren op lokale podia, bij festivals of tijdens jamsessies. Zo maken zij veel vlieguren en doen zij de broodnodige praktijkervaring op.

Popcircuit

De volgende stap richt zich op het faciliteren van een (eu)regionaal podiumcircuit voor de bands die zo ontstaan. Diverse podia in de Euregio bieden mogelijkheden voor aanstormend muzikaal talent om zich te presenteren. Het is een prima leerschool om extra ervaring op te doen en zich in de kijker te spelen. De laatste fase biedt toptalenten van (semi)professioneel niveau serieuze kansen binnen het Nederlandse popcircuit. Het gaat hierbij niet uitsluitend om bands, ook om dj’s, singer-songwriters, producers of andere acts.

Pinkpop 2020

Het Parkstad Popstad Talentontwikkelingsplan gaat hiermee van ontmoeting door jonge talenten op de basisschool, leren samenspelen, het opdoen van ervaring via podia op (eu)regionaal niveau tot een intensieve begeleiding op allerlei aspecten van de muziekbusiness. Beloftevolle toppers zoals Elle Hollis worden er dankzij dit plan als ‘Artist In Residence’ klaargestoomd voor musiceren op professioneel niveau. Als winnares van Nu of Nooit 2019 mag zij dan ook Pinkpop 2020 openen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen