Handbalsters verliezen weer op WK

Print
Handbalsters verliezen weer op WK

Afbeelding: EPA

De Nederlandse handbalsters hebben ook hun tweede wedstrijd in de hoofdronde van het WK verloren.

Een dag na de nederlaag tegen Duitsland (23-25) moesten de vrouwen van bondscoach Emmanuel Mayonnade in de Japanse stad Kumamoto ook buigen voor Denemarken: 24-27. De handbalsters keken vrijwel de hele wedstrijd tegen een achterstand aan.

Met 4 punten, meegenomen uit de voorronde, maakt Oranje wel nog steeds kans op een plaats in de halve finales. De ploeg die de laatste jaren op grote toernooien grossierde in medailles, heeft het echter niet meer in eigen hand. De handbalsters sluiten de hoofdronde woensdag af tegen Zuid-Korea. Winst is een vereiste om door te kunnen gaan. De nummers 1 en 2 van de groep gaan om de medailles strijden.

Duitsland

Net als zondag tegen Duitsland had Oranje grote moeite om tot scoren te komen. Heel wat doelpogingen strandden op een uitgestoken arm of been van keepster Sandra Toft, die niet voor niets werd uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd. Denemarken sprong zorgvuldiger om met de kansen. Na een tussenstand van 4-4 liepen de Deense vrouwen door vijf doelpunten op rij weg bij Oranje, dat pas weer ging scoren toen Lois Abbingh in de ploeg was gekomen. Mayonnade liet langs de kant een keer moedeloos zijn hoofd hangen, nadat zijn vrouwen weer een aanval hadden verprutst door de bal zomaar uit handen te geven.

De Franse bondscoach van Oranje probeerde tijdens de time-outs zijn ploeg in staccato Engels op scherp te krijgen. Opvallend was dat de tweede time-out werd overgenomen door de speelsters Jessy Kramer en Estavana Polman, die het woord deden terwijl Mayonnade moest toeluisteren. Veel hielp het niet, want Oranje ging de rust in met een achterstand van 14-9.

Halve finales

Door drie treffers op rij verkleinden de handbalsters het gat aan het begin van de tweede helft tot twee doelpunten, maar ze kregen de achterstand maar niet van het scorebord, ook omdat ze tot twee keer toe de bal zelfs naast een verlaten doel gooiden. Eén keer was het verschil één punt (20-21), maar Denemarken liep daarna wederom weg.

Met 4 punten, meegenomen uit de voorronde, maakt Oranje wel nog steeds kans op een plaats in de halve finales. De ploeg die de laatste jaren op grote toernooien grossierde in medailles, heeft het echter niet meer in eigen hand. De handbalsters sluiten de hoofdronde woensdag af tegen Zuid-Korea. Winst is een vereiste om door te kunnen gaan. De nummers 1 en 2 van de groep gaan door naar de halve finales.

Handbalsters wel al zeker van OKT

De Nederlandse handbalsters hebben hun kansen op een plek in de halve finales van het WK niet meer in eigen hand, maar ze zijn wel al verzekerd van deelname aan een olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Dat komt doordat Japan zich niet meer kan plaatsen voor de halve finales. De Nederlandse bond heeft zich kandidaat gesteld voor de organisatie van een van de drie OKT’s die in maart 2020 worden gehouden.

Het land dat deze week op het WK in Japan de wereldtitel verovert, plaatst zich rechtstreeks voor de Spelen. Voor de Nederlandse ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade wordt het na de nederlagen tegen Duitsland en Denemarken een lastige klus om de halve finales te halen. Oranje zal woensdag in ieder geval de laatste wedstrijd tegen Zuid-Korea moeten winnen en is dan afhankelijk van andere resultaten.

Aan de Spelen doen twaalf landen mee. Japan is als gastland al verzekerd van deelname, net als de continentale kampioenen Frankrijk, Brazilië, Zuid-Korea en Angola.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen