Feestje voor eerste JSF-toestel kost 500.000 euro

Print
Feestje voor eerste JSF-toestel kost 500.000 euro

De eerste F-35, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter, landde 31 oktober op Vliegbasis Leeuwarden. Afbeelding: ANP

Defensie heeft 500.000 euro betaald voor het feestelijke onthaal van de eerste F-35 in Nederland. Eind oktober landde het gloednieuwe gevechtsvliegtuig, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), op Vliegbasis Leeuwarden.

Dat feestje verliep niet geheel volgens plan. De F-35 landde later dan gepland. Na de landing werd het toestel door de brandweer onthaald met blusschuim in plaats van water: een brandweerman drukte per ongeluk op de verkeerde knop. Defensie vreesde dat de motoren door het blusschuim waren beschadigd, maar dat bleek na onderzoek niet het geval.

Staatssecretaris Visser van Defensie laat nu weten dat het feestelijke onthaal ongeveer een half miljoen euro heeft gekost. Daarin zitten ook de kosten van zogenoemde ‘roll-out ceremonies’ bij vliegtuigbouwer Lockheed Martin in de Verenigde Staten en vliegtuigbouwer Leonardo in Italië. ‘De ceremoniële activiteiten in de Verenigde Staten en Italië werden deels door de gastheer zelf betaald’, meldt Visser aan de Tweede Kamer.

Bij het onthaal in Leeuwarden waren meer dan tweeduizend gasten uitgenodigd. De hele top van Defensie was aanwezig.

Mankementen

De omstreden aankoop van de F-35 - van ruim 6 miljard euro - ging niet zonder slag of stoot. Politieke partijen raakten er maar niet over uitgepraat voordat de luchtmacht in 2013 een bestelling mocht plaatsen voor 37 toestellen. Daar werden onlangs 9 toestellen aan toegevoegd.

De reputatie van wat jarenlang de Joint Strike Fighter heette, kreeg het bovendien flink te verduren door een aanhoudende stroom onheilspellende berichten over technische tekortkomingen en mankementen die moesten worden opgelost.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen