Regeringsvorming België opnieuw in impasse

Print
Regeringsvorming België opnieuw in impasse

De Belgische koning Filip (m) met formateur Paul Magnette. Afbeelding: EPA

De vorming van een federale regering in België is opnieuw in een impasse geraakt. Regeringsinformateur Paul Magnette heeft koning Filip gevraagd hem van zijn opdracht te ontheffen.

De koning houdt zijn beslissing in beraad en begint met consultaties, aldus een mededeling van het paleis nadat Magnette zijn eindverslag was komen aanbieden.

Sinds de verkiezingen van eind mei wil de vorming van een federale regering niet vlotten. De Waalse socialist Magnette was begin vorige maand als informateur aangesteld nadat eerder twee zogenoemde preformateurs de handdoek in de ring hadden gegooid. Zij zagen geen basis voor een regering met de Vlaams-nationalistische N-VA en de Waalse Parti Socialiste (PS), de grootste partijen in hun landsdelen. Magnette onderzocht een mogelijke regering zonder N-VA.

Belgische media speculeren dat de koning nu aan N-VA-leider Bart de Wever zal vragen een poging te wagen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen