Week 14 van de Limburgse bevrijding: Duitse bommenwerper crasht in Hoensbroek en zwemtocht naar vrijheid eindigt in drama

Amerikaanse soldaten zoeken dekking tijdens de Slag om de Ardennen. © US Army/Wikipedia

In de week van 12 tot 18 december 1944 start in België de Slag om de Ardennen. Het laatste grote offensief van de Duitsers aan het westfront. Een bommenwerper op weg naar het slagveld wordt boven Hoensbroek neergeschoten.

onze verslaggevers

Er werden deze week geen dorpen bevrijd

Bloedbaden in de Belgische Ardennen

MALMEDY, zaterdag 16 december. Het Ardennenoffensief gaat van start. Hitler geeft de opdracht krijgsgevangenen te vermoorden. Kampfgruppe Peiper doodt bij Baugnez 84 Amerikaanse krijgsgevangenen. Dezelfde dag worden 11 Afro-Amerikaanse artilleriesoldaten gevangen bij Wereth en vermoord door de SS. Vanaf deze dag doden Amerikanen ook Duitse gevangenen.

Spaarpotjes leeggeroofd door Britse soldaten

SWOLGEN, maandag 18 december – De kinderen en moeder van een familie aan de Generaal Dempsystraat in Swolgen vluchten geregeld voor het oorlogsgeweld de schuilkelder in. Vader is afgevoerd naar Duitsland. Bij de familie Beurskens is het gezin veilig. Dat geldt niet voor de spaarpotjes. Die blijken door Britse soldaten te zijn leeggemaakt. Dat geldt ook voor de voorraad fruit in weckflessen.

Lees ook: De vrijheid is letterlijk in zicht, maar voor een deel van Limburg wacht nog een barre oorlogswinter

Duitse bommenwerper stort neer in Hoensbroek

HOENSBROEK, maandag 18 december - Het is 01.11 uur als Junker Ju-88 S3, werknummer 330385, opstijgt van vliegveld Wesendorf. Om het losgebarsten Ardennenoffensief te ondersteunen gaat het vliegtuig geallieerde stellingen bombarderen. Ruim een uur na take-off is de Junker boven Hoensbroek. Battery B van de 559th Anti Aircraft Artillery weet het toestel te raken. Het stort neer in een weiland aan de Klinkertstraat, vlakbij het kasteel Hoensbroek. Van de vier bemanningsleden worden er twee teruggevonden. Ze overleefden de crash niet.

Lees hier brieven en luister naar verhalen van lezers over de bevrijding.

© Bundesarchiv/Wikipedia

© historie.venlo.nl

Willy’s zwemtocht naar vrijheid eindigt in drama

Willy Groeneveld (18) is student aan het Sint-Thomascollege in Venlo. De geboren Heerlenaar verdwijnt op 13 december 1944. Het vermoeden is dat hij wordt doodgeschoten of verdrinkt bij een poging de Maas over te zwemmen naar bevrijd gebied. Hij wil bij geallieerden gaan vechten. Willy’s stoffelijk overschot wordt zondag 11 november 1945 gevonden in de Maas tussen Hasselt en Lomm.

Luister ook naar de vijfde podcast in de serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Paul Dückers uit Blerick. Samen met zijn ouders, broers en zussen was hij maanden geëvacueerd. Blerick was weliswaar bevrijd, maar de strijd om het naastgelegen Venlo ging in alle hevigheid door. Luister hier de andere podcasts in deze serie.