Ook Hoge Raad ziet actie van Dombo en de Kikker als een terroristische dreiging, maar verlicht de taakstraf

Print
Ook Hoge Raad ziet actie van Dombo en de Kikker als een terroristische dreiging, maar verlicht de taakstraf

Vanuit een verlaten schuurtje langs de A2 pleegden Dombo en de Kikker hun telefoontje. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Brunssum / Hoensbroek / Heerlen -

De Hoge Raad vindt, net als het Hof in Den Bosch, dat de ‘ludieke’ actie van Dombo en de Kikker in november 2015 dreigen met een terroristisch misdrijf was.

Wel heeft de Hoge Raad de taakstraf van Milko V. uit Hoensbroek iets verlicht. Omdat de uitspraak op het cassatieverzoek langer dan twee jaar op zich heeft laten wachten hoeft ‘de Kikker’ geen 160 uur maar 152 uur arbeid verrichten. Zijn kompaan ‘Dombo’ was niet in cassatie gegaan.

Advies

De Hoge Raad volgt met de uitspraak het advies van de advocaat-generaal. Deze had in september al gesteld dat hij het 112-telefoontje van het duo op 16 november 2015 vanuit een schuur langs de A2 bij Echt als een dreiging met een terroristisch misdrijf zag.

De 112-telefonist nam de melding zeer serieus vooral omdat drie dagen daarvoor terroristische aanslagen in Parijs waren gepleegd. Ook het buitenlandse accent waarmee de beller sprak, de namen Dombo en de Kikker en het onbegrijpelijke karakter van het telefoontje maakten dat de telefonist dacht dat het om een ernstig dreigement ging.

Lees ook: Hoe Dombo en Kikker landelijk nieuws werden

Het duo was echter uit op een grap. Dat zou volgens hun advocaat Ivo van de Bergh duidelijk spreken uit de twee fantasienamen, de carnavalspakken die de twee droegen en hun onsamenhangende uitlatingen aan de telefoon. Toen een zwaarbewapend interventieteam in de vervallen schuur binnenviel, zaten Milko en Björn M. in hun pak te barbecueën onder invloed van de nodige Bacardi-cola’s.

Ernstige vrees

De Hoge Raad heeft niet naar de inhoud van de zaak gekeken, maar beoordeeld of de wet correct is toegepast. De Hoge Raad heeft gekeken of de actie van de twee gezien moet worden als het dreigen met een terroristisch misdrijf en of er sprake was van een terroristisch oogmerk. Dat laatste is onder meer het geval als de bevolking van een land ernstige vrees wordt aangejaagd.