7000ste soldatenfoto Margraten gevonden

Print
7000ste soldatenfoto Margraten gevonden

Afbeelding: Harry Heuts

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp -

Afgelopen weekend is de 7.000ste foto gevonden van een gesneuvelde Amerikaanse soldaat die begraven ligt op de oorlogsbegraafplaats in Margraten. Dat maakte de organisatie van De Gezichten van Margraten woensdag bekend.

Op de begraafplaats liggen de stoffelijke overschotten van 8301 gesneuvelde Amerikaanse militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Op een monument staan ook de namen vermeld van 1722 vermiste Amerikaanse soldaten. Bij gelegenheid van 75 jaar bevrijding hoopt de organisatie 7500 foto’s bij elkaar te krijgen van gesneuvelde militairen op de begraafplaats. Afgelopen weekend werd de nieuwe mijlpaal bereikt.

Video: Kransen gelegd bij alle graven op Margraten: de doden en veteranen worden niet vergeten

„We krijgen hulp uit alle hoeken van Amerika”, aldus een woordvoerder. „Het lijkt erop dat we onze doelstelling kunnen gaan halen.” De foto’s zullen van 2 tot 6 mei 2020 op de begraafplaats worden tentoongesteld.

Zoektocht

Op de begraafplaats werd in mei het startschot gegeven voor een nieuwe zoektocht naar foto’s van daar begraven militairen. Op die manier krijgen nog meer namen van Amerikaanse bevrijders een gezicht. In mei had de organisatie van zo’n 6300 militairen foto’s terug weten te vinden, afgelopen weekend werd de 7000ste gevonden. Het wordt steeds lastiger om foto’s van de resterende militairen te achterhalen. Het bereiken van het aantal van 7500 wordt dan ook beschouwd als de ultieme poging.

Lees ook: Helden die voor onze vrijheid vochten krijgen een gezicht

De organisatie werkt inmiddels ook aan de uitgave van een herdenkingsboek over de meer dan 10.000 in Margraten begraven en herdachte Amerikaanse soldaten. Het boek bevat meer dan honderd verhalen en honderden gezichten evenals een namenlijst van alle gesneuvelden die in Margraten herdacht worden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen