Stadsfotograaf portretteert Heerlenaren in hun veranderende stad

Print
Stadsfotograaf portretteert Heerlenaren in hun veranderende stad

Carole Meijers met Frans Timmermans in café Pelt. Afbeelding: Heerlen Laat Los

Heerlen / Hoensbroek -

In de portrettenserie Heerlen Laat Los portretteert stadsfotografe Carole Meijers Heerlenaren die hun stad flink zien veranderen. De beelden van Carole Meijers moeten een tijdsdocument vormen van wat Heerlen was, is en wordt.

Fotograaf Carole Meijers is door de gemeente Heerlen gevraagd om de grote veranderingen in de stad in beeld te brengen. Ze fotografeert wat er gebouwd wordt, maar ook wat er gesloopt wordt. De voorbeelden liggen voor het oprapen, het Maankwartier, het stadskantoor, de Nieuwe Nor, winkelcentrum De Plu.

Mensen

Die foto’s gaan vooral over gebouwen en projecten. Maar ze gaan ook over mensen en die worden erdoor geraakt, merkte Meijers bij het fotograferen. „Ze kwamen op me af als ik foto’s maakte, ze kwamen spontaan met me in gesprek. Ze vertelden me interessante verhalen.”

Zo ontstond het idee om een portrettenreeks in de stad in ontwikkeling te maken. Meijers zet de deelnemers neer op een voor hen betekenisvolle plek naar keuze en laat ze hun verhaal erbij vertellen. Zo fotografeerde en interviewde ze waarnemend burgemeester Emile Roemer voor het stadskantoor, dat toen nog deels overeind stond. Met eurocommissaris Frans Timmermans ging ze naar zijn stamkroeg café Pelt.

„Dat zijn mensen die heel bekend zijn in Heerlen, maar in Heerlen Laat Los is net zoveel plaats voor de onbekende Heerlenaar”, vervolgt Meijers. „Een sloper die heeft meegewerkt aan het neerhalen van de Plu, een voorbijganger die op een bankje zit. Het hoeven ook niet per sé mensen uit Heerlen te zijn, als ze er maar op een bepaalde manier mee verbonden zijn.”

En die vertellen niet enkel halleluja-verhalen over de stad. „Heerlen vind ik eigenlijk een vreselijke stad.”, vertelde Rob Ruitenbeek tegen Meijers toen hij geportretteerd werd. „Ik hoop dat het in de toekomst beter wordt. Ik zie de ontwikkelingen op dit moment in Heerlen als iets negatiefs. Als ik zie wat ze bij het Maankwartier Heerlen gebouwd hebben voor al die miljoenen, daar had ik andere dingen mee gedaan.”

Boek

Met de ontwikkelingen die Heerlen nog te wachten staan, kan Meijers nog jaren vooruit. „Op de lange termijn wil ik alle portretten in een boek bundelen”, zegt ze. „Dit project geeft mede-inwoners van Heerlen en mensen van buitenaf ook een beeld van wat er in de stad leeft en wat mensen van Heerlen vinden op dit moment. Ik hoop dat ik een beeld kan geven van de sfeer, de ontwikkelingen, de beleving en de identiteit van Heerlen op dit moment en dat ik met dit project een tijdsdocument kan maken.”

Heerlen Laat Los is te volgen via facebook en instagram.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen