Joël S. veroordeeld tot 6 jaar cel en tbs voor doodsteken studente Sarah

Print
Joël S. veroordeeld tot 6 jaar cel en tbs voor doodsteken studente Sarah

arah Papenheim (inzet) en de arrestatie van Joël S. op het station van Eindhoven. Afbeelding: AD/Erik van der Heijden

De 24-jarige Joël S. is veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van de Amerikaanse studente Sarah Papenheim. Volgens de rechtbank van Rotterdam is niet bewezen dat hij dat met voorbedachte rade heeft gedaan, maar is hij wel strafbaar voor het doodsteken van zijn huisgenote met 27 messteken. Joël S. moet in totaal ook 68.700 euro aan schadevergoeding betalen aan nabestaanden van Sarah Papenheim.

Sarah Papenheim werd eind vorig jaar met 27 messteken om het leven gebracht in haar studentenflat in Rotterdam-Kralingen. Sarah werd in haar buik, hals, nek en rug gestoken. S. heeft het dodelijke misdrijf bekend, maar hij zou uit noodweer hebben gehandeld. Hij heeft verklaard op de fatale dag door Sarah te zijn aangevallen. Ook zei dat hij zich niks meer van de steekpartij te kunnen herinneren en niet te weten waarom hij de jonge studente doodstak. In de maanden ervoor ging het slecht met hem en had hij last van hallucinaties.

De rechtbank vindt dat Joël S. beschikte over keuzemogelijkheden op het moment van de ruzie en acht S. daarom strafbaar voor het doden Sarah Papenheim. Hij wist zich namelijk nog wel te herinneren van de ruzie voordat hij haar doodde. Rechtbank vindt hem sterk verminderd toerekeningsvatbaar en acht de kans op herhaling zeer reëel. Daarom wordt Joël S. tbs met dwangverpleging opgelegd. Deskundigen denken dat zeer langdurige behandeling nodig is.

Doodslag

De 21-jarige Sarah Papenheim uit de Amerikaanse staat Minnesota werd tijdens een ruzie in haar Rotterdamse studentenkamer is doodgestoken. Haar moeder reist voor iedere rechtszaak tegen de verdachte Joël S. naar Rotterdam.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden tien jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens doodslag. Voorbedachten rade achtte het OM niet bewezen, daarom werd vrijspraak gevraagd voor de aanklacht van moord. De advocate van S. pleitte voor alleen een psychiatrische behandeling, omdat S. volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn. De aanklager gaat ervan uit dat S. verminderd toerekeningsvatbaar was. Volgens deskundigen lijdt de oud-muziekstudent aan complexe mentale stoornissen.

Lees ook: Justitie eist 10 jaar celstraf en tbs tegen Joël S. voor doodsteken studente (21)

De maanden voor de steekpartij ging S. zich steeds vreemder gedragen en Papenheim werd bang van hem. Zij had daar - net als een andere vriendin van S. - contact over met de hulpverlening. In een onderzoek hiernaar werd onlangs geconcludeerd dat de hulpinstanties niets valt te verwijten.

Advocaat Sébas Diekstra, die de moeder van Sarah bijstaat liet eerder al weten dat de moeder bij alle rechtszaken over haar dochter aanwezig zal zijn. Zoals bij elke zitting tot nu toe is zij ook nu weer vanuit de Verenigde Staten naar Nederland gevlogen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen