BEURS

Saudi Aramco rondt kaap 2000 miljard dollar

Print
Saudi Aramco rondt kaap 2000 miljard dollar

Een olieraffinaderij van Saudi Aramco in het Saoedische Dahran. Afbeelding: Universal Images Group via Getty

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco is meer dan 2000 miljard dollar waard.

Kort na de openingsbel van de beurs in Riyad op donderdag werd het aandeel 10 procent hoger gezet, waarmee de grens van 2 biljoen dollar werd doorbroken. Daarmee heeft de onderneming de waardering waarop kroonprins Mohammed bin Salman bij de aankondiging van de beursplannen rekende.

Saudi Aramco maakte woensdag zijn debuut op de beurs. Het werd in één klap de duurste onderneming op de beurs ooit. Duurder dan bijvoorbeeld techreuzen als Apple en Microsoft. De beurswaarde is bijna tien keer hoger dan die van de Brits-Nederlandse olie- en gasreus Shell.

Bij het beursdebuut werd Saudi Aramco gewaardeerd op bijna 1,8 miljard dollar. Na één dag handelen was dit bijna 1,9 miljard dollar. De opmars wordt donderdag dus voortgezet, waarbij de dagelijkse limiet werd bereikt.

Het beursdebuut leverde Saudi Aramco 25,6 miljard dollar op, waarmee het ook de moeder aller beursgangen was. Het oude record was in handen van de Chinese webwinkelreus Alibaba. Die haalde bij zijn beursentree in 2014 in New York 25 miljard dollar op.

De multinational bezit 70 procent van de aandelen van de eveneens Saoedische petrochemiereus Sabic, met Europees hoofdkantoor in Sittard en fabrieken op chemiecomplex Chemelot in Geleen. De overname is onderdeel van Aramco’s strategie om op termijn minder afhankelijk te worden van olie.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen