Muziekgieterij helpt muzikanten met eigen productiehuis

Stimulans voor popsector

Print
Stimulans voor popsector

Rob Driessen (l.), Lea Lomans en Ingmar van Wijnsberge in de M-PX-studio. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht -

Met de ingebruikname van productiehuis M-PX zet de Muziekgieterij in Maastricht een nieuwe stap in de professionalisering van de muziekscène in de Euregio. M-PX gaat

jongeren enthousiasmeren voor popmuziek en talenten begeleiden.

Vol trots opent Rob Driessen een van de zware deuren in het vernieuwde pand van poppodium Muziekgieterij in Maastricht. Even later stappen we het kloppend hart van productiehuis MP-X binnen: een opnamestudio. Meest in het oog springt een enorme tafel met ontelbare knopjes. Raindirk Symphony staat er op het apparaat dat dateert van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Kenners weten dan meteen dat het hier om de Rolls-Royce onder de analoge mengtafels gaat, waarmee bijvoorbeeld Lenny Kravitz nog altijd platen maakt. „Deze hebben we overgenomen van poptempel Ancienne Belgique in Brussel”, zegt Driessen. „We hebben een hybride studio en kunnen zowel digitaal als analoog opnemen. Daar zijn we heel blij mee.”

Een verdieping hoger toont de producer en studiomanager van M-PX de zes repetitieruimtes en een dj-lab, die de afgelopen maanden zijn gebouwd. De meeste ervan zijn volledig ingericht met instrumenten, microfoons én versterkers. Op de zolderruimte van de voormalige timmerfabriek is ook nog een bar gemaakt met tafels en stoelen en een zithoek waar muzikanten even kunnen chillen. En zien we ook nog een studio-achtige setting, waar interviews opgenomen en gefilmd kunnen worden. Dat geldt overigens ook voor concerten die op de twee podia van de Muziekgieterij plaatsvinden. Die kunnen live gestreamd worden op het YouTube-kanaal M-PX Channel en via de website www.m-px.nl.

Wens

Met de ingebruikname van MP-X gaat een langgekoesterde wens van Muziekgieterij-directeur Wim Smeets en producer Rob Driessen in vervulling. De twee kennen elkaar nog uit de jaren tachtig toen ze beiden in een popbandje speelden. „We kwamen elkaar wel eens tegen in de oefenruimte, op een desolaat terrein in de afgelegen wijk Bosscherveld. Een bouwval was het eigenlijk. Het tochtte, regende af en toe binnen en in de winter vroren je handen vast aan het instrument dat je bespeelde. We hebben toen al zitten filosoferen over goed uitgeruste repetitieruimtes, iets waaraan Maastricht en de regio eromheen altijd een gebrek hebben gehad.”

Het productiehuis gaat inhoudelijk veel verder dan alleen het aanbieden van goede en betaalbare oefenruimtes, zegt Driessen, die samen met Lea Lomans en Ingmar van Wijnsberge de kar trekt. „Onze inspanningen beginnen al op basis- en middelbare scholen in de regio, waar we leerlingen kennis laten maken met popmuziek. We gaan daar met instrumenten en een uitgewerkt lespakket naartoe en faciliteren beginnende schoolbandjes. Aan het eind van het traject mogen die bandjes zichzelf presenteren met een concert in de kleine zaal van de Muziekgieterij.”

Die opzet, waarvoor het Elisabeth Strouvenfonds maar liefst één miljoen euro heeft opgehoest, moet een stevige basis leggen voor vervolgstappen, waarbij talentvolle bands (en deejays) intensief begeleid worden, een EP opnemen, optredens krijgen en gekoppeld worden aan een management of platenlabel.

Stichting Pop in Limburg: ‘Opzet M-PX uniek’

Directeur Paul Moerel van de stichting Pop in Limburg is zeer te spreken over het nieuwe productiehuis van de Muziekgieterij (MG). Volgens Moerel is het Maastrichtse concept uniek in Nederland. „Het is bijzonder dat een poppodium een impuls geeft aan de muziekeducatie en het faciliteren van amateurmuzikanten en -bandjes. We denken dat jongeren beter geprikkeld worden om muziek te maken. Neveneffect is dat ze op een bijzondere positieve manier vertrouwd raken met het podium, de faciliteiten en het programma van de MG. We zijn zeer enthousiast over het feit dat MG zich profileert als talenthub. M-PX investeert in bands uit de eigen regio. Met de enorme hoeveelheid kennis, het netwerk, het podium en de productiefaciliteiten van MG kan dit een grote impuls geven aan de ontwikkeling van muzikaal talent in Limburg en de Euregio.”

Zaadje

M-PX richt zich in eerste instantie op Maastricht en omgeving, maar wil op termijn ook bands uit de rest van Limburg en het aanpalende buitenland gaan begeleiden. De inspanningen moeten de popsector in de regio een boost geven. Driessen: „We hebben nu alle ingrediënten om een zaadje te planten bij jonge muzikanten en ze te begeleiden naar een professionele carrière in de muziekscène.”

Zondag presenteert de Muziekgieterij samen met het Elisabeth Strouvenfonds M-PX. Aansluitend op deze presentatie zal de eerste editie van M-PX Presents plaatsvinden; de driemaandel?kse showcase voor regionale bands. Er zijn optredens van Daddy Unchained, Solomon, Geoff Wyld, Curve en de schoolband van basisschool de Regenboog uit Maastricht. Aanvang 14.00 uur.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen