Vaccinaties voor zwangere vrouwen tegen kinkhoest

Print
Vaccinaties voor zwangere vrouwen tegen kinkhoest

Afbeelding: Getty

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Blerick / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Venray -

Om zoveel mogelijk zwangere vrouwen zich te laten inenten tegen kinkhoest, houdt de GGD Limburg-Noord komende tijd drie vaccinatierondes. De eerste is komende week, op drie locaties in de regio.

De inenting van vrouwen bij 22 weken zwangerschap is sinds dit jaar onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma. De prik zorgt ervoor dat de baby meteen vanaf de geboorte beschermd is tegen de ziekte die ernstige complicaties met zich kan meebrengen.

Lees ook: Prik moeder beschermt baby tegen kinkhoest

Kinderen krijgen vaccinaties tegen kinkhoest, maar dat kan pas als ze een paar maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn, terwijl ze dan juist extra kwetsbaar zijn. Voor baby’s is kinkhoest, waarbij aanhoudende hoestbuien optreden, erg gevaarlijk: ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er ongeveer 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

Komende maandag is er een vaccinatiesessie in Roermond; dinsdag wordt er geprikt in Weert en Blerick en woensdag in Venray. Voor exacte locaties en tijden kijk op www.ggdlimburgnoord.nl. Daar kunnen zwangeren zich ook aanmelden voor de vaccinatie.

Na de rondes volgende week komen er nog extra rondes in de weken 2 en 3 volgend jaar.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen