65 jaar getrouwd

Gerard en Josefien van Hout – Peters vieren briljanten huwelijk

Print
Gerard en Josefien van Hout – Peters vieren briljanten huwelijk

Het briljanten paar Gerard en Josefien van Hout-Peters kreeg bezoek van burgemeester Willibrord van Beek. Afbeelding: Jos Gröniger

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep / Mook / Siebengewald -

Liefde, gezondheid, een dosis humor en Gennep. Het zijn de ingrediënten voor het huwelijk dat Gerard en Josefien van Hout – Peters (beiden 89) al tientallen jaren bindt. Dinsdag 10 december was het 65 jaar geleden dat het stel elkaar, ‘voor de wet’, trouw beloofde. Het briljanten huwelijk was genoeg reden voor een huisbezoek van waarnemend burgemeester Willibrord van Beek.

In het appartement aan de Kleermakersgroes hebben Gerard en Josefien van Hout tegenwoordig fraai uitzicht over het Weverpark in aanleg en de Brabantweg met de gloednieuwe fietstunnel. Het paar dat het leeuwendeel van het leven in Gennep woonde, streek er anderhalf jaar geleden vanuit ‘t Bolwerk neer.

,,Waar ik Gerard leerde kennen? Ja, dat zeg ik niet”, zegt Josefien met een ondeugende blik. Toch wordt het geheim prijsgegeven. ,,Het was tijdens de Siebengewaldse kermis. Ik werkte in die tijd als vervanger op het postkantoor in Siebengewald, zegt Gerard van Hout.

Om zijn geliefde te bezoeken fietste Gerard begin jaren ’50 tussen Gennep en Siebengewald. ,,Ach, ik fietste vroeger ook naar Helmond om er te werken”, zegt de geboren en getogen Gennepenaar, die als schoolverlater op het postkantoor werkte, ,,Tot aan mijn pensioen. Dat bereikte ik na veertig dienstjaren op mijn zevenenvijftigste.”

Josefien en Gerard trouwden voor de burgerlijke stand op 10 december. Het kerkelijk huwelijk werd vijf maanden later op 17 april 1956 in gezegend in Gennep. De Niersstad werd ook de plaats waar zij gingen wonen. Eerst bij Gerard thuis. Later betrokken zij een eigen huis aan de Beatrixstraat en Bergstraat.

Josefien die voor het huwelijk als kapster werkte, was actief in het huishouden met drie dochters. Handwerken werd een voorname hobby. Thuis van het werk was Gerard te vinden in de moestuin. Wekelijks zong hij bij het Genneps Vocaal Ensemble. Samen genoten ze van de twee kleinkinderen. Daarnaast was hij actief voor het missiecomité in Gennep. ,,Twee broers van me werkten in de missie in Kenia. En ook voor de andere Gennepenaren die in de missielanden werkten collecteerden we”, zegt Gerard.

Samen gingen Josefien en Gerard, die tot medio 2011 ook dertien jaar in Mook woonden, regelmatig op vakantie. ,,We reisden na zijn pensioen naar Australië Kenia en de Filipijnen om familie te bezoeken”, zegt Josefien.

Briljanten huwelijksfeesten zijn tegenwoordig een zeldzaamheid. Gerard en Josefien van Hout-Peters hebben het genoegen al meer dan 65 jaar lief en leed te mogen delen. Maar wat is dan het geheim? ,,Dat is er niet”, zegt Josefien, ,,Of ik tips heb? De jeugd kan dat het beste zelf ondervinden!”

FOTO

. (Foto Jos Gröniger)

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen