Teruglezen: Johnson heeft absolute meerderheid binnen en kan door met Brexit

Print
Teruglezen: Johnson heeft absolute meerderheid binnen en kan door met Brexit

Afbeelding: EPA

De Britse premier Boris Johnson heeft bij de verkiezingen de benodigde meerderheid behaald om zijn brexitdeal ongestoord door het parlement te loodsen. Inmiddels staat de partij op 364 van de 650 zetels in het Britse parlement. Van één kiesdistrict is de uitslag nog niet bekend, maar dat gaat van oudsher naar de Conservatieven.

Het doel van Johnson is daarmee bereikt. De premier wilde vervroegde verkiezingen om de parlementaire meerderheid terug te krijgen die zijn partij verloor in 2017. Die wil hij gebruiken om zijn brexitdeal met de EU snel goedgekeurd te krijgen door het parlement. Dan zou de brexit eind januari kunnen plaatsvinden.

Volgens Johnson heeft hij met deze uitslag een „krachtig mandaat” gekregen om de brexit te realiseren, wat hem betreft voor eind januari.

De absolute meerderheid betekent niet dat het Verenigd Koninkrijk zich direct helemaal losmaakt van de EU. Er moet ook nog worden onderhandeld over de toekomstige handelsrelatie. Daarom is afgesproken dat de Britten zich tijdens een overgangsperiode na de brexit aan EU-regels blijven houden. Veel blijft dan bij het oude.

Die overgangsperiode duurt tot eind 2020 en kan in principe worden verlengd. Johnson heeft echter beloofd dat niet te zullen doen. Daardoor blijft er maar weinig tijd over voor de complexe onderhandelingen over de toekomstige relatie met de EU. Gesprekken over handelsakkoorden kunnen jaren in beslag nemen. Dat roept de vraag op wat Johnson doet als het niet lukt tijdig een deal te sluiten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen