Britse verkiezingen: leider Liberal Democrats verliest haar zetel

Print
Britse verkiezingen: leider Liberal Democrats verliest haar zetel

Afbeelding: AFP

Jo Swinson, de leider van de anti-Brexitpartij Liberal Democrats, heeft haar zetel verloren in het Britse parlement. Haar plek gaat naar een kandidaat van de Scottish National Party. Later op vrijdag komt ze met een uitgebreidere verklaring. De Liberal Democrats maakten bekend volgend jaar een nieuwe leider te kiezen, die Swinson zal opvolgen.

„In de weken die voor ons liggen zullen we een nieuwe leider kiezen”, zei partijvoorzitter Sal Brinton. „Onze partij zal er zijn voor iedereen die gelooft in een land waar iedereen een kans heeft om door te gaan in het leven.”

Swinson staat sinds juli aan het roer bij de Liberal Democrats. Ze verloor haar zetel met slechts 149 stemmen verschil. Volgens een voorlopige prognose van de verkiezingsuitslag in het Verenigd Koninkrijk zal haar partij uitkomen op 13 zetels in het Lagerhuis.

Lees ook: Johnson heeft absolute meerderheid binnen en kan door met Brexit

In haar speech hekelde Swinson „de golf van nationalisme” die door het land gaat. „Ik geloof nog steeds dat we als land warm en genereus, inclusief en open kunnen zijn en dat we door samen te werken met onze naaste buren zoveel meer kunnen bereiken.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen