Dit ben je volgend jaar kwijt aan wegenbelasting

Print
Dit ben je volgend jaar kwijt aan wegenbelasting

Afbeelding: Getty

Autobezitters moeten volgend jaar meer gaan betalen aan wegenbelasting. Vooral mensen met een oude dieselauto zijn meer geld kwijt.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS vrijdag publiceert. In totaal verwachten het Rijk en de provincies gezamenlijk bijna 6,1 miljard euro te innen, 147 miljoen euro meer dan in 2019. Die stijging wordt veroorzaakt doordat er meer auto’s op de weg zullen komen en door de invoering van de ‘roettaks’ voor oude diesels.

Lees ook: Overheid ‘vergeet’ alleroudste diesels bij invoering roettax

Het exacte bedrag dat je moet betalen is afhankelijk van de brandstofsoort en het gewicht van de auto. Het CBS bekeek de situatie voor auto’s met een gewicht van zo’n 1200 kilo, zoals een Volkswagen Golf of een Skoda Octavia.

In Limburg kwam het statistiekbureau voor zulke auto’s uit op de volgende cijfers:

De wegenbelasting voor oudere diesels die geen fabrieksroetfilter hebben en die meer dan vijf milligram fijnstof per kilometer uitstoten gaat zoals eerder gemeld met meer dan 200 euro omhoog. Ook bezitters van nieuwere diesels en benzineauto’s gaan echter meer betalen (respectievelijk 1232 en 584 euro in het rekenvoorbeeld van het CBS).

Autobezitters in Drenthe zijn het meeste geld kwijt aan wegenbelasting. Noord-Hollanders betalen het minste. In Friesland stijgen de prijzen het hardst omdat een tijdelijke maatregel die de tarieven laag hield voorbij is. Wel betalen Friezen nog altijd minder dan in 2015.