Verdachte Pinkpopdrama: ‘Alleen de klap kan ik me herinneren’

De verdachte van het fatale ongeluk na Pinkpop 2018 kan zich alleen de klap nog herinneren. Daarna is zijn geheugen blanco. © ANP

De verdachte van het fatale ongeluk na Pinkpop 2018 kan zich alleen de klap nog herinneren. Daarna is zijn geheugen blanco.

Annelies Hendrikx

Dat verklaarde Danny S. (36) uit Heerlen vrijdagochtend voor de rechtbank in Maastricht. Vast staat dat hij na het ongeluk doorreed. Thuis werd hij opgehaald door zijn baas, die naar Amsterdam reed waar een podium moest worden gebouwd. Vlak voor Amsterdam daalde het besef in dat er ‘iets’ was gebeurd en belde S. de politie, ook om het beeld weg te nemen dat er sprake waarvan een terreurdaad of een andere opzettelijke actie.

Onderzocht

S. wordt op last van de rechtbank onderzocht door een forensisch psycholoog om te zien of achterhaald kan worden wat hem bezielde toen hij doorreed na het ongeluk. Een verkeerspsycholoog vindt de rechtbank niet meer nodig. Daar had advocaat Raimon Maessen van S. om gevraagd.

S. wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door onvoorzichtig of onoplettend rijden en doorrijden na het ongeval. De 35-jarige Gilles Boux de Casson uit Heerlen – vrijwilliger bij Pinkpop - overleed ter plekke, drie andere festivalbezoekers raakten zwaargewond.

Afterparty

Ze vierden een kleine afterparty na Pinkpop 2018 en zaten op de goed verlichte Mensheggerweg in Landgraaf. S. passeerde ze eerst op de andere weghelft, maar zag ze niet. Aan het eind van de weg raakte hij gedesoriënteerd door de aanleg van de nieuwe Buitenring en keerde. Weer zag hij de mensen op de weg niet en reed ze aan. Danny S. reed door, in shock, verklaarde hij later. Remsporen zijn niet aangetroffen. Ruim vijf uur na het ongeval meldde S. zich bij de politie in Amsterdam. In zijn bloed is geen alcohol gevonden.

Project 46 | Het verhaal achter verkeersslachtoffers

Elke dag sterft er wel iemand in het verkeer. Een dood die zelden leidt tot grote artikelen in de krant. Wie de slachtoffers waren, wat er gebeurde en welke impact hun dood had, blijft vaak onderbelicht. Namens De Limburger deden Judith Janssen en Rik van Hulst een jaar lang onderzoek naar 46 slachtoffers die in 2018 stierven in het Limburgse verkeer.

Kijk en beluister de aangrijpende verhalen wekelijks via delimburger.nl/project46

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal