Scheidend burgemeester Hans Gilissen benoemd tot ridder

Print
Scheidend burgemeester Hans Gilissen benoemd tot ridder

Hans Gilissen. Afbeelding: Laurens Eggen

Venray -

Hans Gilissen (62) is vrijdagmiddag bij zijn afscheid als burgemeester van Venray benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding tijdens een bijzondere raadsvergadering uitgereikt door gouverneur Theo Bovens.

Gilissen was zestien jaar burgemeester. Tussen 2004 en 2010 van Laarbeek en de laatste tien van Venray. „Hij vervult een toonaangevende voorbeeldfunctie in Limburg en daarbuiten”, zegt gouverneur Bovens, volgens wie hij geroemd wordt als echte burgervader, verbinder en bruggenbouwer.

Volgens Bovens tackelde hij in 2015 ook de commotie bij de komst van enkele honderden vluchtelingen. De burgemeester was dagelijks in het asielzoekerscentrum, volgde een cursus Arabisch en bracht zelfs enkele weken door in het centrum om zich een beeld te vormen van de leefwereld van de vluchtelingen.

Ook maatschappelijk is Gilissen actief. Zo was hij betrokken bij samenwerking tussen jeugdzorginstellingen in Limburg en Noord-Brabant. Op persoonlijke titel heeft Gilissen succesvol gelobbyd voor een geldelijke bijdrage van Noordrijn-Westfalen voor een nog te bouwen bezoekerscentrum op de militaire begraafplaats van 32.000 Duitse soldaten in Ysselsteyn.