Bijna duizend brieven bij Amnesty schrijfactie Roggel

Print
Bijna duizend brieven bij Amnesty schrijfactie Roggel

Wethouder Martens bracht een bezoek aan de schrijfactie namens de gemeente Leudal. Afbeelding: Organisatie schrijfmarathon Roggel

Roggel -

De organisatie van de lokale Amnesty schrijfmarathon in Roggel kijkt terug op een succesvolle actie die dinsdag plaatsvond. Er werden gedurende de dag bijna duizend brieven geschreven.

Na een voorbereidende fase is het altijd afwachten wie er allemaal aanschuiven in café Ton vanne Bekker met Gemma om daadwerkelijk brieven te schrijven voor de schrijfmarathon van Amnesty International. Dit jaar was het al de vijfde keer, dat er in Roggel geschreven werd voor mensen, die onterecht in de gevangenis zitten. Het café in Roggel werd op tijd in de geel/zwarte ballonnen gezet, zodat iedere passant kon zien dat er 10 december - de internationale dag van de rechten van de mens - iets bijzonders te doen was.

Niet vergeten

Vanaf 10.00 uur druppelden de mensen binnen om door het team verwelkomd en wegwijs gemaakt te worden. De voorbeeldbrieven lagen als voorbeeld klaar op tafel, zodat schrijvers niet zelf iets moeten bedenken om te schrijven aan een staatshoofd. De geschreven brieven worden door het comité Roggel verzamelt en verzonden naar het betreffende land. Ook worden er kaarten gestuurd naar mensen die gevangenzitten om hen zo te laten weten, dat ze niet vergeten worden. Rond 11.00 uur hield regio-coördinator Peter Vennekens een vlammende rede en begon trio John van Schaik met jazzy klanken de muzikale schrijfdag. Later nam Joey Boss de muzikale teugels over om de schrijvers een steuntje in de rug te geven. Tussendoor konden de aanwezigen deelnemen aan seneman tua, een soort yoga, onder leiding van Rob Brandt. Het café werd steeds voller. Tussen de ontmoetingen door werd de pen ‘als wapen’ tegen onrecht ter hand genomen. Jos van Rens zong samen met de klas van Jan Mennen een prachtig Amnesty-lied. Dit is terug te zien in de reportage op Delta en ML5. Onderwijzer Mennen wist een mooie verbinding te maken: „We denken dat we voor mensen in landen ver weg schrijven, maar in mijn klas zitten drie kinderen die uit de oorlog in Syrië zijn gevlucht.” Dan komt de actie ineens heel dichtbij.

Verrassingsbezoek

In de middag bracht wethouder Martens namens de gemeente Leudal een bezoek aan de schrijfactie. Amnesty directeur Eduard Nazarski bracht een verrassingsbezoek aan de actie in zijn geboortedorp om vervolgens naar de schrijfmarathon in Roermond en later Utrecht en Amsterdam te reizen. De muziek werd vervolgens verzorgd door Funs Douma en Els Boonen. Harpiste Liesbeth Schroën en dichter John Hölsgens besloten ter plekke tot een spontane samenwerking: gedichten voorgedragen op harpmuziek. Ondertussen bleven de schrijvers zich afwisselen. Vrijwilligers serveerden soep die ze thuis kookten voor het goede doel. Juliën van de Loo en Leentje, namen als LOOse het muzikale stokje over. Terwijl Jan Schroen en Fer Koolen tegen de avond een optreden verzorgden, afgelost door Jos van Rens samen met Summaya had de organisatie Ton Custers ingepland als afsluiter. Dit alles zorgde voor een resultaat van bijna duizend brieven.

Vervolg aan de schrijfactie

„We danken iedereen die zich hiervoor heeft ingezet”, laat Carmen Nazarski namens de organisatie weten. „Ook degenen die niet konden komen, maar wel de moeite namen om de poster voor het raam te hangen. Van Har die graag wilde komen, maar geen vervoer had, tot de mevrouw die vanaf 10.00 uur in haar eentje aan een stuk door ruim vijftig brieven schreef.” De organisatie gaf na afloop aan volgend jaar een vervolg aan de schrijfactie te zullen geven.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen