Nabestaanden Hümeyra razend over straf E.

Print
Nabestaanden Hümeyra razend over straf E.

Bekir E. Afbeelding: AD

Familie en vrienden van het doodgeschoten 16-jarige meisje Hümeyra zijn razend over de veroordeling van Bekir E. voor doodslag in plaats van moord, tot veertien jaar cel. Direct na de uitspraak bonkten ze hard op de ramen van de volle publieke tribune, die boven de rechtszaal ligt. Mannen en vrouwen huilden en schreeuwden tegen E. én tegen de drie rechters.

Een familielid kwam krijsend de rechtszaal beneden binnen, maar kwam niet ver, omdat ze werd tegengehouden. Ze wilde E. aanvliegen, maar hij werd al de zaal uitgeleid. Op de gang werd veel geschreeuwd en gegild, sommigen vielen flauw. Ze waren verbijsterd en totaal overstuur waardoor „een explosie van emoties” ontstond, zei hun eveneens aangeslagen advocate Nelleke Stolk na afloop. Ze bezeerde in de commotie haar schouder.

Lees ook: Dader 14 jaar de cel in voor doden van Humeyra (16)

Vooral de kwalificatie van de rechtbank dat er sprake was van doodslag, omdat er onvoldoende bewijs voor een vooropgezet plan zou zijn, gaat er bij de familie niet in, zei Stolk. Ze wees op de vele doodsbedreigingen van E. aan het slachtoffer en haar familie in de maanden voorafgaand aan de schietpartij op 18 december. Ook stuurde hij vlak ervoor nog foto’s waarop hij met een wapen staat en van een meisje met doorgesneden keel met de tekst dat Hümeyra zou volgen, zei Stolk.

De familie had volgens haar wel met een lagere straf rekening gehouden dan de twintig jaar die was geëist, voor moord.

De boze menigte werd naar buiten geleid door agenten van de extra beveiligde rechtbank, waar het proces is gevoerd. De nabestaanden hadden zich tijdens de rechtszaak vorige maand heel rustig gehouden en kregen daarvoor toen ook een compliment van de rechtbankvoorzitter.