Ontslag

Directeur van branchevereniging voor accountants op straat gezet

Print
Directeur van branchevereniging voor accountants op straat gezet

Afbeelding: Getty Images

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) stuurt zijn algemeen directeur Harm Mannak weg. Hij was al eerder op non-actief gesteld nadat media hadden bericht dat hij een zakelijke relatie met Andy Fastow had verzwegen. Die oud-bestuurder van het Amerikaanse energiebedrijf Enron werd veroordeeld voor een van de grootste fraudezaken ooit.

De NBA schakelde een advocatenkantoor in om de kwestie te onderzoeken. Op basis van de resultaten stelt de organisatie nu dat Mannak meerdere keren heeft nagelaten volledige openheid van zaken te geven over zijn zakenrelatie met Fastow.

De NBA-baas en Fastow waren allebei aandeelhouder van het bedrijf KeenCorp. Hierover gaf Mannak niet alle nodige informatie op het moment dat hij NBA om toestemming vroeg voor zijn nevenfunctie als president-commissaris van KeenCorp. Ook op andere momenten gaf hij geen volledige openheid, aldus de NBA.

Het bestuur geeft ook toe zelf steken te hebben laten vallen. Zo wisselden bestuursleden op bepaalde momenten niet voldoende informatie uit. De vakvereniging gaat de eigen bestuursstructuur nu kritisch tegen het licht houden. Ook belooft de NBA scherper op te letten of er sprake is van belangenverstrengeling bij bijvoorbeeld inkoop en aanbestedingen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen