‘Drievoudig moordverdachte Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar’

Print
‘Drievoudig moordverdachte Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar’

Thijs H. en zijn advocaat Serge Weening. Afbeelding: Rob Klein Goldewijk

Brunssum / Maastricht / Itteren -

Drievoudig moordverdachte Thijs H. (28) uit Brunssum moet volledig ontoerekeningsvatbaar worden verklaard.

Dat adviseren deskundigen van het Pieter Baan Centrum, waar H. psychisch is onderzocht, de rechtbank in Maastricht. Dit meldt 1Limburg.

Lees ook: Justitie roept hulp van het publiek in bij plukken criminelen

Advocaat Sébas Diekstra van de nabestaanden van het Haagse slachtoffer van H. bevestigt impliciet dat die informatie klopt. Hij wil er niet inhoudelijk op reageren, maar laat wel weten dat hij het voor de nabestaanden „uiterst pijnlijk vindt dat er weer informatie uit de strafzaak naar buiten blijkt te zijn gelekt”. De nabestaanden hopen dat onderzocht zal worden waar deze informatie vandaan komt, laat Diekstra weten.

Psychose

H. heeft bekend in mei drie wandelaars te hebben vermoord: een vrouw in Den Haag en een man en een vrouw op de Brunssummerheide. Hij zou in een psychose hebben gehandeld. Zijn ouders hebben verklaard dat ze met hun zoon voorafgaand aan de drie moorden diverse keren hebben aangeklopt bij onder meer GGZ-instelling Mondriaan vanwege zijn psychotische en angstaanjagende gedrag, maar werden weggestuurd en gesust. Niet alleen voorafgaand aan de dubbele moord op de Brunssummerheide maar ook voor de eerste moord in Den Haag zochten ze vergeefs hulp bij een behandelaar.

Lees ook: De zaak Thijs H.: de gebeurtenissen van dag tot dag

Dinsdag

H.’s advocaat Serge Weening wil pas in de rechtszaal reageren op het PBC-rapport. Dat rapport komt dinsdag tijdens de regiezitting bij de rechtbank in Maastricht aan de orde.