‘Nieuwe auto’s slechter voor het klimaat’

Print
‘Nieuwe auto’s slechter voor het klimaat’

Nieuwe Range Rovers klaar voor transport Afbeelding: AD/EPA

Nieuwe auto’s zijn slechter voor het klimaat, zo blijkt uit cijfers van de Belgische overheid. De CO2-uitstoot loopt alleen maar op door de afname van het aantal diesels en de groei van SUV’s.

De cijfers, die deze week zijn gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, bevestigen wat trends in Europa al eerder aangaven. In België is de uitstoot van broeikasgassen door nieuwe ­auto’s voor het tweede opeenvolgende jaar toegenomen. Voor dieselauto’s gaat het om een stijging van 88 naar 91 gram CO2 per kilometer, bij benzineauto’s ging de uitstoot van 107 naar 111 gram.

De berekening gebeurde aan de hand van de gemiddelde uitstoot van nieuw ingeschreven auto’s, schrijft De Standaard. Het is volgens de Belgen een logisch gevolg van het feit dat er minder diesels worden verkocht en meer benzinewagens. Daardoor neemt de gemiddelde uitstoot van alle nieuw verkochte auto’s toe.

Maar ook de nieuwe uitlaatgastest WLTP zorgt voor een gemiddeld hogere uitstoot, doordat auto’s bij de herberekening fractioneel meer verbruiken. Bovendien speelt de populariteit van de SUV een rol. Steeds meer automobilisten kiezen voor een relatief zware, hoge SUV of cross-over, die gemiddeld meer brandstof verbruikt dan een stationwagon, hatchback of sedan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen