Nieuwe cao ziekenhuispersoneel: 8 procent erbij

© Getty Images/Maskot

De vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor het ziekenhuispersoneel.

Redactie

In het akkoord, dat is gesloten na maandenlange acties bij ziekenhuizen, zijn volgens vakbond FNV twee structurele loonsverhogingen afgesproken. Het personeel krijgt er per 1 januari 2020 vijf procent bij, per 1 januari 2021 stijgen de lonen nog eens met drie procent.

Medewerkers die onregelmatig werken, ongeveer de helft van het personeel, krijgen een hogere onregelmatigheidstoeslag. Bovendien ontvangen ziekenhuismedewerkers een eenmalige bruto uitkering van 1200 euro over 2019. De leerlingssalarissen gaan met tien procent omhoog, terwijl stagiairs hun maandelijks vergoeding met 65 euro zien stijgen en uitkomen op 400 euro.

Er is een langere hersteltijd overeengekomen na een bereikbaarheidsdienst. Eerst moesten medewerkers al na zes uur na zo’n dienst aan het werk, dat is opgetrokken naar acht uur. Ook is de regeling om extra te werken verbeterd. Deze toeslag geldt nu als de dienst binnen 72 uur na de aanvraag is, dat was eerder beperkt tot 24 uur. Scholing van het personeel gebeurt voortaan tijdens werktijd en niet meer in eigen tijd.

FNV Zorg & Welzijn spreekt van een „evenwichtig akkoord met enerzijds structurele loonsverhogingen, maar ook goede resultaten over toeslagen en werk-privébalans”. De leden moeten nog wel stemmen over de deal die volgde na gesprekken die de hele avond en tot diep in de nacht doorliepen. „De ziekenhuismedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd, moeten zich kunnen vinden in het eindresultaat voordat wij onze handtekening onder dit zwaar bevochte akkoord kunnen zetten”, zegt bestuurder Elise Merlijn van de FNV.

De looptijd van de nieuwe cao, die geldt voor 200.000 ziekenhuismedewerkers, bedraagt 27 maanden; met terugwerkende kracht van 1 april 2019 tot 1 juli 2021.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee