Infocentrum Nazorg Steenkoolwinning voor gemeenten met na-ijlende effecten

Print
Infocentrum Nazorg Steenkoolwinning voor gemeenten met na-ijlende effecten

Mijnschade in de Annastraat in Kerkrade. Afbeelding: Bas Quedvlieg

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth -

De provincie is een infocentrum Nazorg Steenkoolwinning voor Zuid-Limburg begonnen. Tien gemeenten in beide voormalige mijnstreken sluiten zich aan.

Gemeenten in de voormalige mijnstreken - Sittard-Geleen, Stein, Beek, Beekdaelen, Brunssum, Voerendaal, Simpelveld, Landgraaf, Kerkrade en Heerlen - worden geconfronteerd met naijlende effecten van de mijnbouw. Een voorbeeld is de sinkhole onder ’t Loon die tot een verzakking leidde.

Met de minister van Economische Zaken is afgesproken dat er een informatiecentrum komt om de deelnemende gemeenten te ondersteunen. Het Gegevenshuis, gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Schaesberg, zorgt voor de uitvoering.

Expertisecentrum

In eerste instantie was afgesproken een expertisecentrum op te zetten. Het informatiecentrum wordt gezien als het thans maximaal haalbare. „Het is wel noodzakelijk dat het oorspronkelijk beoogde takenpakket nog wordt uitgewerkt en opgepakt”, schrijven B en W van Heerlen.

De kosten voor het informatiecentrum worden voor de eerste vier jaar door de provincie beschikbaar gesteld en gedekt uit de rijksbijdrage voor de aanpak van na-ijlende effecten van de steenkoolwinning in Zuid-Limburg.