Certificaten uitgereikt aan Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg

De geslaagde vrijwilligers hebben afgelopen week hun certificaat in ontvangst genomen.

De geslaagde vrijwilligers hebben afgelopen week hun certificaat in ontvangst genomen. © VPTZ

De veertien deelnemers die hebben deelgenomen aan de cursus Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) hebben afgelopen week hun certificaat in ontvangst genomen.

Redactie

Wie vrijwilliger wil worden bij VPTZ krijgt een gedegen scholing om zijn of haar taak goed te kunnen verrichten. De gecertificeerde vrijwilligers ontlasten de mantelzorger die thuis of in de zorginstelling zorgt voor een naaste in de laatste levensfase. Hulp kan overdag, ’s avonds of ’s nachts plaatsvinden.

De vrijwilligers assisteren bij kleine verzorgende handelingen of kunnen bijvoorbeeld waken bij de zieke. „Maar vaak is ook gewoon het ‘er zijn’ al voldoende”, vertelt mevrouw Van Glabbeek, die de tien cursusavonden verzorgde. „Het is heel bijzonder werk om aanwezig te zijn bij een ‘vreemde’ in de laatste levensfase, het is vaak heel intiem. Het is voor de vrijwilliger een verrijking, een gunst om dit mee te mogen maken.”

De cursisten waren afkomstig van VPTZ Venlo en VPTZ Noordelijk Noord -Limburg (actief in Bergen, Gennep, Horst aan de Maas en Venray). Tijdens de cursusavonden komen alle facetten van wat men tegen kan komen als vrijwilliger aan bod. Ook hoe te handelen en te antwoorden in verschillende omstandigheden.

„Tijdens de cursus komen ook persoonlijke zaken van de cursist aan bod. Je stelt jezelf open in de wetenschap dat dit toch binnen de groep blijft. Sommige deelnemers vertellen tijdens de cursus privé-ervaringen die ze nog nooit eerder met iemand hebben gedeeld. Er ontstaat zo een hechte band binnen de groep en er is na de cursus duidelijk behoefte om elkaar weer te ontmoeten.”

VPTZ is erg blij met deze nieuwe vrijwilligers, aldus een woordvoerster. „Vooral ook omdat de meesten van deze vrijwilligers nog relatief jong zijn, waardoor ze nog lang inzetbaar zijn. Ook kan er nu nog beter en meer aan de zorgvraag voldaan worden. Toekomstgericht zal de vraag naar hulp, gezien de vergrijzing, alleen maar toenemen. Wij willen daar graag ons steentje aan bijdragen.”

Kijk voor meer informatie of aanmelding als vrijwilliger op www.vptznoordlimburg.nl of www.vptzvenlo.nl. Of neem contact op met een van de coördinatoren via tel. 06-5579021.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee