Column

Aafke houdt niet van teveel variatie: ‘Als ik iets vind dat werkt, verander ik dat liever niet.’

© De Limburger

Aafke kijkt terug op een veelbewogen jaar en vooruit naar de nieuwe jaren 20 die over een aantal dagen beginnen. En daar is ze, denkt ze, net klaar voor.

Aafke Meelen

Toen ik een aantal jaren geleden in Brussel werkte was alles in mijn sector gefocust op 2020. Het zou namelijk het jaar worden waarin mondiaal Europa de beste concurrentiepositie moest krijgen. Dat jaar 2020 voelde toen, hoewel dat maar een jaar of acht geleden was, als enorm ver weg. Futuristisch, zelfs.

Daarom was het misschien soms ook wel makkelijk om over al die grootse beloftes en plannen te praten tijdens het werk - het is nog zo ver weg, we hebben nog zoveel tijd, natuurlijk halen we al die doelstellingen wel.

Het voelt heel bizar om dan nu, hoewel ik niet meer in Brussel werk, ineens aan de vooravond van dat veelbelovende jaar te staan. Want waarschijnlijk door dit werk zag ik 2020 altijd als het grote jaar van verandering. En laat dat nou net even een lastig puntje voor mij zijn. Ik kan vrij slecht omgaan met verandering.

Of het nou op het ontbijt, het merk schoenen of zelfs mannen aankomt - ik hou niet van teveel variatie en als ik iets vind dat werkt, verander ik dat liever niet. Ik eet al heel 2019 lang exact het- zelfde ontbijt, koop al mijn Pilates leggings maar van een merk (en haal deze trouw in dezelfde winkel in Chelsea, hoewel er ook gewoon een filiaal bij mij om de hoek in Windsor is) en bestel in welke bar dan ook altijd dezelfde cocktail.

De Ier is soms nog erger dan ik. Als we ergens op vakantie zijn geweest en het was daar leuk, snapt hij niet waarom we daar niet gewoon elk jaar naartoe gaan. Vanaf het moment dat ik hem ontmoette vertelde hij me al dat hij graag buiten Londen wilde gaan wonen. Toch duurde het ruim tien jaar en de Grenfell torenbrand bij ons in Londen om de hoek, voordat hij toch eindelijk de daad bij woord voegde.

Ik zag laatst een tattoo op de arm van een cliënt - een vrije vertaling van een uitspraak van de Griekse filosoof Heraclitus: ‘Everything changes and nothing stands still.’ Ik moet daar nu steeds aan denken. Hoewel ik het heel lang heb proberen te vermijden, misschien is verandering wel goed. En nodig. En gebeurt het stiekem al vaker dan ik me realiseer.

Dit jaar veranderde ik van 20’er naar 30’er, veranderde ik van huis en locatie en veranderde ik van vriendin naar verloofde. Kort geleden veranderde ik van manager in een butlerbedrijf naar manager van twee Pilatesstudio’s. Ik vind verandering nog steeds spannend. Maar als ik iets van dit afgelopen jaar heb geleerd, is het dat ik er steeds beter in ben geworden. Dus dan kan ik die veranderingen die in 2020 op me te wachten staan ook wel aan. Samen met de Ier. Want dat veranderen, gaat niet gebeuren!

INFO

Aafke Meelen (30) uit Maastricht woont samen met haar Ierse vriend in Windsor. Ze werkt er in een pilatesstudio en een butlerbedrijf.