Een op de vijf jonge mannen zit wel eens dronken achter het stuur

Print
Een op de vijf jonge mannen zit wel eens dronken achter het stuur

Foto ter illustratie. Afbeelding: Toussaint Kluiters

Een op de vijf jonge mannen zit wel eens dronken achter stuur van een auto. Dat blijkt uit een peiling van Stichting TeamAlert onder 1.500 jonge mannen van 18 t/m 24 jaar. Uit het onderzoek, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel, blijkt dat de mannen vaak vinden dat zoiets wel kan omdat zij niet veel meer gedronken hebben dan volgens de wet is toegestaan én omdat het slechts korte ritjes betreft.

Van de ondervraagden maakt 5 procent zich er wekelijks schuldig aan en 16 procent maandelijks. Bij de rest gebeurt het incidenteel. Het gebeurt meestal na een bezoek aan vrienden. Een derde van de overtreders (35 procent) geeft aan dat het in hun omgeving normaal is om wel eens auto te rijden met meer alcohol op dan is toegestaan. Voor jonge mannen die wonen in weinig tot niet stedelijke gebieden geldt dit vaker dan voor jonge mannen uit matig tot sterk stedelijke gebieden (43 procent om 28 procent).

Ook is het aantal overtreders in de niet-stedelijke gebieden groter. Bijna een kwart (24 procent) van de jonge mannen reed daar in het afgelopen jaar wel eens met een te hoog promillage. Regelmatig blijkt uit onderzoek dat mannen van 18 t/m 24 jaar het meest betrokken zijn bij alcoholongevallen in het verkeer. Vandaag start een nieuwe BOB-campagne, die moet bereiken dat bestuurders zich rond de komende feestdagen aan de alcohollimieten houden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →