Amsterdam

Financiële situatie grote pensioenfondsen verbetert licht

Print
Financiële situatie grote pensioenfondsen verbetert licht

Afbeelding: ANP

De grote pensioenfondsen in Nederland zijn er afgelopen maand iets beter voor komen te staan.

Bij fondsen als ABP, PFZW en PMT gingen de zogeheten dekkingsgraden in november licht omhoog. Daarmee zijn de fondsen allerminst weer helemaal boven Jan, maar de dreiging van kortingen raakt wel verder uit beeld.

De graadmeters geven aan in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Bij ambtenarenfonds ABP steeg de dekkingsgraad tot 94,6 procent. Bij zorgfonds PFZW liep de score op tot 96 procent en metaalfonds PMT zit inmiddels op 96,6 procent. Dat betekent dat ze voor elke euro die ze in de toekomst aan pensioenen moeten uitkeren, zo’n 95 tot 97 eurocent in kas hebben.

Lage rente

De pensioensector kampt al langere tijd met moeilijke marktomstandigheden. Vooral de lage rente speelt de fondsen parten. Ook worden de regels op bepaalde vlakken strenger. Dat het beeld in november iets verbeterde hangt onder meer samen met een lichte toename van de rente en meevallende cijfers over de economische groei.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kwam onlangs al met maatregelen waardoor de meeste fondsen de pensioenen niet hoeven te verlagen. De bewindsman stelde dat er mogelijk nog gesneden moet worden in de pensioenen bij vier fondsen, waarbij in totaal zo’n 600.000 werkenden en gepensioneerden zijn aangesloten. Dit betreft kleinere fondsen. Of er daadwerkelijk ergens gekort moet worden is nog niet zeker. De financiële situatie aan het einde van het jaar zal de doorslag geven.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen