OM mag deskundigen Pieter Baan Centrum over Thijs H. verhoren

Print

Video: De Limburger

Heerlen / Hoensbroek / Brunssum -

Het Openbaar Ministerie mag deskundigen van het Pieter Baan Centrum nader laten verhoren over hun rapportage over de geestesgesteldheid van Thijs H., die in mei drie mensen doodstak in Den Haag en Heerlen.

Ook de ouders, zus en een ex-vriendin van de verdachte zullen door de rechter-commissaris worden verhoord. Dat heeft de rechtbank in Maastricht dinsdag besloten tijdens een regiezitting, waarin het OM aandrong op nieuw onderzoek.

Bekijk hier alle berichtgeving over Thijs H.

De aanklagers willen meer te weten komen over de manier waarop het PBC tot de conclusie is gekomen dat H. volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens het plegen van de drie levensdelicten. Dat zou leiden tot een tbs-maatregel met dwangverpleging. Het OM legt zich nog niet neer bij dit advies, omdat het twijfelt aan de langdurige psychose die H. zou hebben gehad.

De 28-jarige verdachte heeft tijdens zijn verblijf in het PBC veel meer en specifiekere verklaringen afgelegd dan hij eerder bij de politie had gedaan, bleek dinsdag. H. wordt hierover op verzoek van het OM aan de tand gevoeld door de rechter-commissaris, op 17 januari.

Ernstige twijfels

Het OM heeft ernstige twijfels bij de langdurige psychose die drievoudig moordverdachte Thijs H. volgens het Pieter Baan Centrum (PBC) had.

Volgens het Pieter Baan Centrum was bij H. al sinds de zomer van 2018 sprake van psychotische decompensatie. Hij zag in die periode ook verschillende behandelaars, maar niemand merkte de psychose op. Alleen zijn ouders en hijzelf beweren dat, zegt het OM.

Justitie wil de deskundigen van het Pieter Baan Centrum die spreken van een ander half jaar durende psychose hierover horen. Mogelijk wordt ook nog een andere deskundige over het verloop van een psychose gehoord.

Serge Weening reactie Thijs H.. Video: De Limburger

Advocaat van Thijs H., Serge Weening, betwist dat. „Op de conclusies van de officier van justitie valt wat af te dingen.” Volgens Weening blijkt uit verklaringen van artsen dat in 2018 antipsychotica is voorgeschreven aan H. Ook in politiemutaties is er iets over terug te vinden. Weening wil dat vooralsnog niet nader toelichten.

Zelf bijgedragen

Belangrijkste vraag voor het OM is of en in hoeverre Thijs H. zelf heeft bijgedragen aan het ontstaan van een psychose door het gebruik van niet-voorgeschreven medicatie en softdrugs. Is er sprake van het aandikken van psychotische verschijnselen?, wil het OM weten. „Hij kan ook goed liegen”, zeggen de officieren van justitie.

Zowel in 2018 als in 2019 was er volgens het PBC-rapport sprake van problematisch softdrugsgebruik, zegt justitie. Ook zijn sporen van medicijnen in het haar van H. aangetroffen die niet zijn voorgeschreven en waarvan H. ontkent dat hij ze heeft geslikt.

Het OM wil ook graag van de PBC-deskundigen horen waarom zij denken dat het recidivegevaar groot is. Dat is volgens hen niet uitgewerkt in het rapport. Als iemand zo ziek is en er is geen kans op herhaling, kan hij worden opgenomen in een psychiatrische kliniek, betoogt het OM.

Bekijk hier de reactie van de advocaat van de nabestaanden:

Video: De Limburger

Inhoudelijke behandeling

De rechtbank heeft besloten dat twee deskundigen van het PBC worden gehoord op zitting, tijdens de inhoudelijke behandeling, die waarschijnlijk in juni plaatsvindt. Ook de ouders van H., zijn zus en ex-vriendin worden gehoord als getuige, maar dat gebeurt in de beslotenheid van het kabinet van de rechter-commissaris.

De advocaten van de nabestaanden van de slachtoffers krijgen de conclusies en het advies van het Pieter Baan Centrum. De zaak gaat om 16 maart verder, maar dat is nog een pro forma-behandeling.

Lees ook: Teruglezen: OM wil Thijs H. horen over uitgebreide verklaringen bij Pieter Baan Centrum

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen