Week 15 van de Limburgse bevrijding: Fors tegenoffensief van de Duitsers bij Susteren

© Getty Images

In de week van 19 tot 26 december 1944 vindt er een drama plaats op de Maas bij Tegelen als een vluchtpoging volledig mislukt. In Susteren beginnen de Duitsers een tegenoffensief.

onze verslaggevers

Er werden deze week geen dorpen bevrijd

Op honderd meter van de vrijheid doodgeschoten

TEGELEN, dinsdag 19 december. 13 jongens willen om 21.00 uur vanuit Tegelen de oversteek wagen naar de bevrijde Maasoever. Terwijl Arthur de Rooij en Joachim Driessen met hun kano halverwege zijn, loopt Tonny Vorderman op een mijn. Tonny raakt gewond. De Duitsers schieten een lichtkogel af en zien de boot op de Maas. Ze openen het vuur. Het lijk van Driessen wordt een maand later gevonden, De Rooij pas in juni 1945.

Lees ook: De hel van het Hingen: duizenden evacués overspoelen piepklein gehucht

Dodelijk luchtgevecht op Eerste Kerstdag

Het is Eerste Kerstdag als de Amerikaanse piloot Donald Emerson met zijn Mustang (bijnaam Fighting Donald Duck) terugkeert van een missie naar Duitsland. Dan duiken plotseling zes Focke Wulfs op van de Luftwaffe. Emerson vecht tot zijn munitie op is en weet twee Duitse vliegtuigen neer te schieten. Als zijn kogels op zijn, probeert hij te ontsnappen in de dichte bewolking boven Sittard, maar dan is het vliegtuig al geraakt. Emerson stort neer bij de Duustergats in Sittard. Hij ligt begraven op het kerkhof bij Margraten.

Lees ook: De vrijheid is letterlijk in zicht, maar voor een deel van Limburg wacht nog een barre oorlogswinter

© Rob Oostwegel

Zware Duitse tegenaanval bij Susteren mislukt

SUSTEREN, dinsdag 26 december. De Duitsers hebben de Amerikanen in de tang bij Bastogne. De Duitsers willen nu een doorbraak forceren bij het rustige front in Susteren en zo via een tangbeweging aansluiten met de troepen in de Ardennen en de geallieerden insluiten. Zuid-Limburg zou dan weer bezet zijn. De hevige aanval op Tweede Kerstdag mislukt door verzet van Britse tanks. Ook in de Ardennen verliezen de Duitsers.

De moorden van majoor Ulrich Matthaeas

ROERMOND, dinsdag 26 december. Majoor Ulrich Matthaeas is woedend. Hij heeft alle Roermonds mannen tussen de zestien en zestig jaar opgeroepen zich te melden. Hij vertrouwt ze niet en is bang dat ze de Duitsers in de rug aanvallen nu de Britten aan de andere Maasoever staan. Er komen maar veertig mannen opdagen. Als later op Tweede Kerstdag onderduikers worden verraden, stelt de majoor een daad. Hij laat ze allemaal doodschieten nadat ze hun eigen graf hebben gegraven.

Lees ook: Herdenkingssteen voor gefusilleerden op Oude Kerkhof in Roermond

Luister ook naar de vijfde podcast in de serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Paul Dückers uit Blerick. Samen met zijn ouders, broers en zussen was hij maanden geëvacueerd. Blerick was weliswaar bevrijd, maar de strijd om het naastgelegen Venlo ging in alle hevigheid door. Luister hier de andere podcasts in deze serie.