Welkom in het graf van Toetanchamon!

In het station Luik-Guillemins daalt u van 14 december 2019 tot 31 mei 2020 af naar het graf van de jonge farao met een tragisch lot. Ontdek deze historische plek zoals de archeoloog Howard Carter ze bijna 100 jaar geleden vond. Deze tentoonstelling van Europa Expo is de meest ambitieuze tentoonstelling die in België ooit aan Toetanchamon gewijd werd!

Europa Expo

De unieke objecten, waarvan er een groot aantal in Egypte gemaakt zijn door de Supreme Council of Antiquities Replica Production Unit, laten de bezoekers een ronduit magisch moment beleven. Er werd geen enkel detail over het hoofd gezien. Van de producten voor de wandschilderingen, langs de schimmels op de muren van het graf, tot de schrijftechnieken die 33 eeuwen geleden in Egypte gebruikt werden …

Een ongeëvenaard niveau van precisie en betrouwbaarheid. Bewonder de beroemdste graftomber ter wereld zoals niemand het sinds de ontdekking door Howard Carter heeft kunnen doen.

De bezoekers worden ondergedompeld in het Oude Egypte dankzij de reproductie van een deel van het koninklijk paleis en een replica van de werkplaats van Thoetmosis, de officiële beeldhouwer van het rijk.

Twee wereldpremières!Met de onschatbare bijdrage van het koninklijk paleis.Naast de steun van de Hoge Bescherming van de Koningin, leende het koninklijk paleis voor het eerst een collectie voorwerpen en foto’s uit die koningin Elisabeth uit Egypte meegenomen had.

Een buitengewone tentoonstelling in Luik, niet te missen!

Een inspirerende tentoonstellingHoward Carter, de ontdekker van het graf, neemt de rol van verteller en gids van de tentoonstelling op zich. Hij nodigt de bezoekers uit om hem te volgen in zijn zoektocht naar het graf van Toetanchamon. De ontdekking van het graf, de historische elementen en het wetenschappelijke beheer zijn maar een aantal van de thema’s die aan bod komen.

Het avontuur van de ontdekkingDit deel vertelt het verhaal van de ontmoeting tussen de archeoloog Howard Carter en zijn financier Lord Carnarvon. Er wordt ook dieper ingegaan op de archeologische aanwijzingen en gebeurtenissen die geleid hebben tot de ontdekking van het graf op 22 november 1922.

Het graf en de opgravingenDeze ruimte neemt ons mee in het identiek nagemaakte graf van Toetanchamon en toont ons hoe Carter en zijn team er tien jaar over deden om het graf leeg te halen. Er wordt eveneens een zaal gewijd aan de analyse van bepaalde voorwerpen uit de opgravingen die het leven van de farao in kaart brengen.

Egypte van ToetanchamonDe bezoeker verdiept zich hier in de historische en geografische context waarin Toetanchamon en zijn tijdsgenoten geleefd hebben. Er wordt stilgestaan bij bepaalde elementen uit zijn leven, zijn heerschappij en zijn overlijden.

Buiten het grafIn dit deel wordt er aandacht besteed aan de gebeurtenissen na de ontdekking van het graf en de directe en indirecte impact op de politiek, de egyptomanie en de egyptologie.

Een meeslepende tentoonstellingDeze tentoonstelling illustreert nog maar eens de vakkennis van Europa Expo. Ze slaagt erin om de bezoekers volledig onder te dompelen in de wereld van Toetanchamon dankzij de originele en mythische voorwerpen die in het graf gebruikt worden. De tentoonstelling die, op bepaalde momenten, opgeluisterd wordt door voorstellingen en podiumkunsten, is ronduit uniek te noemen. De originele en vernieuwende benadering sleept de toeschouwer mee in het verhaal. De subtiele samensmelting van kennis en ontspanning, van onderdompeling en vertelling, levensechte decors en museografische ruimtes is een staaltje puur vakmanschap. De bezoeker krijgt het gevoel in het Oude Egypte rond te wandelen!

Authentieke voorwerpen...Vanuit prestigieuze instellingen en particuliere verzamelingen uit de hele wereld, HONDERDEN UITZONDERLIJKE ANTIEKE OBJECTEN Worden tentoongesteld. Alle objecten uit het graf van Toetanchamon werden nagemaakt door gespecialiseerde vakmensen om het graf identiek te reconstrueren. In totaal werden er 250 voorwerpen in de ateliers van het Egyptisch Museum (Caïro) gemaakt.

Praktische infosOpeningstijden:14/12/2019 – 31/05/2020 (gesloten op 25/12 en 01/01/20)ETICKET : www.europaexpo.beReserveringen: 04 224 49 38