Herdenkingsplaquette evacuatie in ere hersteld

Print
Herdenkingsplaquette evacuatie in ere hersteld

De burgemeesters Emile Roemer en Petra Dassen onthullen de plaquette. Afbeelding: Annemiek Mommers

Kerkrade / Eygelshoven / Heerlen / Hoensbroek -

In de oude ambachtsschool op het Burgemeester de Hesselleplein in Heerlen werd woensdag een bijzondere herdenkingsplaquette onthuld door burgemeesters Emile Roemer (Heerlen) en Petra Dassen (Kerkrade).

Op last van de Duitsers moesten inwoners van Kerkrade op 25 september 1944 evacueren. Ruim dertigduizend mensen trokken naar bevrijd gebied. Zevenduizend kwamen terecht in Heerlen, waar zij onder meer werden opgevangen in de ambachtsschool aan het Burg. de Hesselleplein.

Brand

De buurt hielp het schoolpersoneel waar het maar kon. De plaquette die hieraan herinnert ging verloren bij de brand in 1996. Woensdag werd een nieuw gedenkteken onthuld door de burgemeesters Roemer en Dassen.

Lees ook: De evacuatie van Kerkrade: dodelijke volksverhuizing dwars door de vuurlinie

Voorafgaand aan de onthulling was er op de Smart Services Campus een bijeenkomst. Daarbij werd onder meer de documentaire Stad onderweg van Jotja Bessems vertoond. Het Liberation Quartet speelde een strijkkwartet van Shostakovich. Na de onthulling volgde een ‘meet & greet’.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →