Herdenkingsplaquette evacuatie in ere hersteld

De burgemeesters Emile Roemer en Petra Dassen onthullen de plaquette. © Annemiek Mommers

In de oude ambachtsschool op het Burgemeester de Hesselleplein in Heerlen werd woensdag een bijzondere herdenkingsplaquette onthuld door burgemeesters Emile Roemer (Heerlen) en Petra Dassen (Kerkrade).

Redactie

Op last van de Duitsers moesten inwoners van Kerkrade op 25 september 1944 evacueren. Ruim dertigduizend mensen trokken naar bevrijd gebied. Zevenduizend kwamen terecht in Heerlen, waar zij onder meer werden opgevangen in de ambachtsschool aan het Burg. de Hesselleplein.

Brand

De buurt hielp het schoolpersoneel waar het maar kon. De plaquette die hieraan herinnert ging verloren bij de brand in 1996. Woensdag werd een nieuw gedenkteken onthuld door de burgemeesters Roemer en Dassen.

Lees ook: De evacuatie van Kerkrade: dodelijke volksverhuizing dwars door de vuurlinie

Voorafgaand aan de onthulling was er op de Smart Services Campus een bijeenkomst. Daarbij werd onder meer de documentaire Stad onderweg van Jotja Bessems vertoond. Het Liberation Quartet speelde een strijkkwartet van Shostakovich. Na de onthulling volgde een ‘meet & greet’.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal