Hans Verheijen voorgedragen als nieuwe burgemeester Sittard-Geleen

Print
Hans Verheijen voorgedragen als nieuwe burgemeester Sittard-Geleen

Hans Verheijen. Afbeelding: De Gelderlander

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Hans Verheijen is woensdagavond voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Sittard-Geleen. Hij volgt 15 maart Sjraar Cox op die met pensioen gaat.

De 53-jarige CDA-politicus is op dit moment nog burgemeester in het Gelderse Wijchen. Deze functie vervult hij sinds november 2012.

Lili en Howick

Wijchen was eind vorig jaar landelijk in het nieuws, omdat de asielkinderen Lili en Howick het land uitgezet zouden worden, maar hier bij hun grootouders verbleven en wisten weg te lopen. Daarop mochten zij uiteindelijk toch in Nederland blijven.

Volgens enkele Wijchense raadsleden heeft Verheijen toen de rust bewaard en achter de schermen veel werk verricht. Dat zou hij bovendien op een zeer menselijke wijze gedaan hebben.

Hans Verheijen voorgedragen als nieuwe burgemeester Sittard-Geleen
Wijchen kwam vorig jaar landelijk in het nieuws door asielkinderen Lili en Howick. Foto: Archieffoto ANP

Kartrekker

Eind 2018 werd hij benoemd voor zijn tweede termijn. In Wijchen is men dan ook verrast door zijn vertrek. Twan van Bronkhorst van Kernachtig Wijchen: „Hij is een echte burgervader, betrokken bij de bewoners en heeft een kartrekkersrol gespeeld in de ambtelijke fusie met buurgemeente Druten.”

Verheijen was eerder ook burgemeester van het Brabantse Mill en Sint Hubert. Enig kritisch puntje dat politici in Wijchen over hem aanhalen is dat het lang duurde (drie jaar) voordat hij naar die plaats verhuisde. „De huizenmarkt was ook niet goed. Maar nu woont hij midden in het centrum”, zegt Björn Derksen van het plaatselijke CDA.

Limburg

Verheijen was al eerder werkzaam in Limburg. In 1996 werd hij hoofd burgerzaken bij de gemeente Arcen en Velden, waar hij in 1999 gemeentesecretaris werd. Een functie die hij sinds 2003 ook in de Noord-Brabantse gemeente Heeze-Leende vervulde.

De in Beuningen geboren Verheijen is vader van drie kinderen, liefhebber van de Duitse taal en cultuur, houdt van autosport, wandelen en klussen. Hij liet in een eerste reactie op sociale media weten „enorm vereerd te zijn met de voordracht tot burgemeester van de prachtige gemeente Sittard-Geleen”.

Gezag

De Sittard-Geleense raad herkent in Verheijen de stappenzetter, verbinder en burgervader die in de profielschets naar voren zijn gekomen. De vertrouwenscommissie heeft met elf kandidaten gesprekken gevoerd: tien mannen en één vrouw. Het ging om zes CDA’ers, twee VVD’ers, één kandidaat van GroenLinks, een PvdA’er en een partijloze kandidaat.

Yvonne Salvino, voorzitter van de vertrouwenscommissie, zei verbaasd te zijn hoe goed beslagen Verheijen in de gesprekken ten ijs kwam. „Hij wist al enorm veel details over Sittard-Geleen.” Vooral de rust, ervaring en senioriteit die hij uitstraalt heeft indruk gemaakt.

„Verheijen heeft dan wel ervaring als burgemeester in twee kleinere gemeentes, maar Wijchen ligt zeer dicht tegen Nijmegen aan. Hij weet dus precies wat de rol van een centrumgemeente is”, reageerde fractieleider Andries Houtakkers van de grootste oppositiepartij CDA.