Taghi al in Nederland en overgebracht naar gevangenis Vught

Print

Video: ANP

Ridouan Taghi is woensdag in Dubai het land uitgezet en afgelopen nacht overgebracht naar Nederland. Om veiligheidsredenen is hij met een gecharterd privévliegtuig onder begeleiding van de Nederlandse politie overgevlogen naar Nederland.

Het vliegtuig is donderdagmorgen geland. Taghi is naar de EBI in Vught gebracht. Topcrimineel Ridouan Taghi zat sinds zondagnacht vast in Dubai. Volgens het OM heeft Dubai Nederland in ‘de afgelopen dagen’ gevraagd om Taghi in Dubai op te komen halen. Daarop is woensdag een team van agenten naar het Midden-Oosten gevlogen om hem woensdag- op donderdagnacht met een gecharterd vliegtuig naar Nederland terug te brengen. Daarbij waren ‘voldoende agenten’ betrokken, zegt de woordvoerder van het Landelijk Parket. De verwachting was dat Nederland al een uitleveringsverzoek had ingediend, maar dat was volgens de woordvoerder nog niet zo.

Na de arrestatie van de vermeende topcrimineel was het onduidelijk hoe, of en wanneer Taghi uitgeleverd zou worden. Marokko zou mogelijk ook een aanvraag tot zijn uitlevering in hebben kunnen dienen omdat Taghi daar betrokken was bij een vergismoord op de zoon van een opperrechter. ,,Over Marokko is veel gezegd en geschreven”, laat het OM weten, ,,maar dat probleem bestond voor ons helemaal niet”.

Lees ook: Vrees voor gewelddadige bevrijding Taghi

Extra Beveiligde Inrichting

De politie heeft Taghi na aankomst in Nederland naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught gebracht, waar ook Willem Holleeder en Mohammed B. vastzitten. Het Marengo-proces, waar Taghi een van de hoofdverdachten is, wordt op 27 en 28 februari 2020 voortgezet.

Sinds zondagnacht pak de politie in hoog tempo door om Taghi’s organisatie in Nederland te ontmantelen. Arrestatieteams vielen maandagavond laat binnen op acht locaties in Amsterdam, Huis ter Heide, Utrecht en Vianen en deden zes arrestaties. Recherchechef Andy Kraag zei eerder al dat het doel is om de hele organisatie te ontmantelen en uit de lucht te halen.

Grote ontbrekende in het verhaal is Taghi’s rechterhand Saïd Razzouki. Ook hij staat sinds vorig jaar op de internationale opsporingslijsten. Recent staken hardnekkige geruchten de kop op dat hij niet meer in leven zou zijn, onder meer vanwege oplopende spanning tussen hem en Taghi. Vooralsnog blijven dat geruchten: bewijs dat hij niet meer leeft, ontbreekt. Net als elk spoor van hem. De politie zegt nog steeds hard op zoek te zijn naar Razzouki.

Lees ook: Politiechef Dubai: ‘Taghi gaf zijn misdaden toe bij arrestatie’

Samenwerking

Volgens het Openbaar Ministerie is de arrestatie van Taghi te danken aan ‘niet aflatende inspanningen van de Nederlandse politie en intensieve internationale samenwerking met de politie van Dubai’. ,,Hun hulp was essentieel. Ik spreek enorm veel waardering uit voor de professionele werkwijze van onze collega’s en die in Dubai”, zei korpschef Erik Akerboom na de arrestatie, die zijn dank heeft overgebracht aan zijn ambtgenoot in Dubai.

Justitie vermoedde al langer dat Taghi in Dubai verbleef. ,,De arrestatie van Taghi is voor Nederland van groot belang’’, zegt Akerboom. ,,Met hun criminele activiteiten vormen Taghi en zijn handlangers een bedreiging voor de rechtsstaat. Het is er ons als politie alles aan gelegen de rechtsstaat te beschermen en bedreigingen weg te nemen.”

Bekijk hier alle berichtgeving over Ridouan Taghi

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen