Stichting Oude Kerkhof Roermond genomineerd voor funeraire prijs

Print
Stichting Oude Kerkhof Roermond genomineerd voor funeraire prijs

Het Oude Kerkhof in de Roermondse wijk Kapel in ’t Zand. Afbeelding: De Limburger / Rob van Deurzen

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De Stichting Oude Kerkhof Roermond is een van de drie genomineerden voor de Gouden Terebinth. De funeraire prijs wordt op 8 februari voor de derde keer uitgereikt.

Het betreft een initiatief van de stichting Terebinth, die zich hard maakt voor het behoud van funerair erfgoed. De prijs, bestaande uit een wisseltrofee en duizend euro, wordt uitgereikt aan de organisatie die zich volgens de jury in 2018-2019 hiervoor uitzonderlijk heeft ingezet.

Stichting Oude Kerkhof Roermond genomineerd voor funeraire prijs
Het ‘graf met de handjes’. Foto: De Limburger / Rob van Deurzen

Graf met de handjes

De stichting Oude Kerkhof werd opgericht in 1996 met onder meer als doel de begraafplaats in de Roermondse wijk Kapel in ’t Zand als cultureel erfgoed te behouden. Mede door haar inzet is ze in 2001 benoemd tot rijksmonument en mag er vanaf 2010 weer begraven of bijgezet worden. Op de begraafplaats bevindt zich onder andere het bekende ‘graf met de handjes’.

Trots

In een reactie laat de voorzitter van de Stichting Oude Kerkhof Mathieu Beeren weten „met groot genoegen en trots” van de eervolle nominatie te hebben vernomen en feliciteert hij alle bij de stichting aangesloten vrijwilligers.

Naast de Stichting Oude Kerkhof zijn ook de Stichting tot Behoud van de Drentse Graftrommels in Veenhuizen en de Stichting Sovjet Ereveld in Leusden genomineerd.

Op zaterdag 8 februari krijgen de genomineerden de gelegenheid hun project te presenteren in de aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht, waarna de jury de winnaar van de Gouden Terebinth bekendmaakt.

Geschiedenis tot leven

Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van de traditionele begraafplaats en het funerair erfgoed in bredere zin. “Graven en andere gedenktekens vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Ze horen net zo bij onze geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven”, aldus een van de initiatiefnemers.

Eerdere winnaars van de Gouden Terebinth waren de stichting Oude Groninger Kerken en Stichting Ter Navolging Tiel.

Meer informatie op http://www.terebinth.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen