Dichter Jules Deelder (75) na kort ziekbed overleden

Print

Video: De Limburger

De Rotterdamse dichter Jules Deelder is donderdag op 75-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn familie gebeurde dat na een zeer kort ziekbed. Deelders uitgever De Bezige Bij heeft het nieuws namens de familie bevestigd.

Deelder was naast dichter ook schrijver, muzikant en performer. Met name in Rotterdam – waar hij bekendstaat als de nachtburgemeester – gold hij als een opvallende verschijning. Vorige maand, op 24 november, gaf Deelder nog een groot feest ter ere van zijn verjaardag in de Doelen. Onder anderen Benjamin Herman, Hans Dulfer en Loes Luca waren te gast.

Speed

Van Deelder was bekend dat hij het gebruik van drugs niet schuwde. Hij gebruikte iedere dag speed, om weer ‘bij zijn positieven te komen’. „En dat is minder vaak dan vroeger. Het zal best slecht voor je zijn, maar ik merk daar niets van”, zei hij in een interview met het AD. „Volgens het boekje kun je misschien niet leven zoals ik, maar ik ben al veel ouder dan mijn vader ooit geworden is. Hij werd 58 en ik heb hem nooit anders gekend dan met pijn in zijn sodemieter. Ik heb nog nooit wat gehad, heb niet eens een huisarts. Gebruiken is voor mij het middel om een doel te bereiken. Ik leg mezelf een bepaald regime op, zodat ik dicht en muziek maak. Bovendien is het leven strontvervelend zonder speed. Maar elk woord dat je eraan vuilmaakt, kan verkeerd worden uitgelegd en worden opgevat als propaganda, daar wil ik me helemaal niet schuldig aan maken. Al vind ik wel dat je drugs niet zou moeten verbieden. Er is nog nooit zo veel gezopen als tijdens de drooglegging. Het is echt niet zo dat heel Nederland dan meteen aan de naald zit als drugs legaal zijn.”

Privé was Deelder 45 jaar samen met Annemarie, met wie hij nooit trouwde. Daarover zei hij: „Dan kun je ook niet scheiden. Ik spreek ook nooit van een relatie, dat vind ik zo’n tyfuswoord. We zijn samen en dat gaat met ups en downs, ieder krijgt zijn deel, niet alles gaat van een leien dakkie. Maar als je al zo lang bij elkaar bent, ga je niet zomaar weg, dan zou alles voor niks zijn geweest.”

Verdriet

Het Rotterdamse concertgebouw De Doelen laat in een reactie weten met verdriet kennis te hebben genomen van Deelders overlijden. „Lieve Jules, bedankt voor alles”, klinkt het. Uitgever De Bezige Bij heeft bedroefd en geschokt gereageerd op het overlijden van zijn auteur Jules Deelder. „We zijn geschokt door dit plotselinge bericht. Vorige week stond hij nog zo sterk op de foto. We zijn dankbaar dat hij zo lang bij ons schrijver en dichter is geweest”, aldus een woordvoerder van De Bezige Bij.

De uitgever gaf sinds 1969 werk uit van Deelder. „Dat is een ongelooflijk lange tijd. We hadden graag nog een jubileum met hem willen vieren. Maar helaas zit dat er niet meer in.”

Rouwbanden

Sparta speelt zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen AZ met rouwbanden om oer-Spartaan Jules Deelder te eren. De overleden dichter en schrijver miste geen thuiswedstrijd van zijn favoriete club. Wie Sparta zei, zei ook meteen Deelder. Op de oude Kasteeltribune siert prominent een spreuk van Deelder: „Dat De Hemelpoort Verdacht Veel Weg Heeft Van Het Kasteel.”

Wat Sparta nog meer doet om Deelder te herdenken, is nog onbekend.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen