Tentoonstelling oude schoolplaten in Leudalmuseum

Print
Tentoonstelling oude schoolplaten in Leudalmuseum

‘Jacoba van Beieren voor de muur van Gorinchem’ één van de getoonde schoolplaten uit de jaren 50. Afbeelding: Leudalmuseum

Haelen -

Het Leudalmuseum in Haelen toont vanaf 12 januari een aantal oude schoolplaten uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

De negentien platen zijn afkomstig van het Schoolplatenmuseum in Friesland en werden destijds gebruikt in het onderwijs.

Uitgeverij Wolters-Noordhoff begon een eeuw geleden met het uitgeven van de platen. Doel was de geschiedenislessen aanschouwelijker te maken. Later, toen de platen in onbruik raakten, werden het gewilde verzamelobjecten. Er werd zelfs een Schoolplatenmuseum opgericht in het Friese dorp Deinum bij Leeuwarden. Eigenaar en conservator Piet Heeringa verzamelde meer dan 2500 platen. Een kleine selectie is nu in bruikleen gegeven aan het Leudalmuseum.

De getoonde schoolplaten tonen afbeeldingen van Hunebedbouwers, Romeinen en Jacoba van Beieren voor de muur van Gorinchem. Daarnaast zijn foto’s van andere geschiedenisplaten zien, evenals een deel van de zestig bijbelplaten van de hand van J.H. Isings, de eerste boekillustrator die in 1911 van Wolters-Noordhoff de opdracht kreeg om schoolplaten te maken.

De tentoonstelling ‘Schoolplaten, ons verleden aan de muur’ is te zien van 12 januari tot 19 april 2020. Het museum aan de Roggelseweg in Haelen is dagelijks geopend, behalve op maandag. De entree bedraagt 2,50 euro, kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift Rondom het Leudal hebben gratis toegang.