Aan tafel

Smeuïge pannenkoeken van amandelmeel en met blauwe bessen

De pannenkoeken maak je af met een beetje poedersuiker. © Ellis Visser

Pannenkoeken kunnen wat mij betreft altijd. In alle vormen. Zoet of hartig, ik vind hetaltijd smullen.

Ellis Visser

Misschien ben je snel geneigd om altijd naturel pannenkoeken te maken. Ze zijn gemakkelijk en lekker, ik geef je geen ongelijk hoor. Maar eigenlijk is het ook zonde. Je kunt zoveel meer met een pannenkoek.

Veel mensen gebruiken pannenkoekenmix. Melk en eieren erbij en je bent voor 100 procent zeker de pannenkoekenmeester in huis. Maar zo’n pakje is helemaal niet nodig. Met een beetje bloem, melk en eieren heb je hetzelfde resultaat, misschien zijn ze zelfs nog wel lekkerder. Voor de pannenkoek in dit recept heb ik de bloem vervangen door amandelmeel en de melk door amandelmelk. Amandelmeel is licht verteerbaar, koolhydraatarm, een bron van gezonde vetten en eiwitten.

Aan deze pannenkoek heb ik blauwe besjes toegevoegd. Ik voeg die besjes niet toe aan de kom, maar aan het beslag in de opscheplepel, vlak voordat het de pan ingaat. Zo’n besje maakt de pannenkoek lekker smeuïg. Doordat je de besjes niet in de kom bij het volledige beslag doet, kun je sommige pannenkoeken met besjes en sommige zonder maken. Het laat je ook vrij per pannenkoek iets anders toe te voegen, zoals kersen, banaan of appel.

Natuurlijk eet je de pannenkoek niet zonder een topping. Omdat ik vind dat een pannenkoek niet zonder een beetje zoetigheid kan, gebruik ik wat poedersuiker. Maar je kunt ook blauwebessenjam gebruiken. Genieten toch?

Ingrediënten (voor 10 pannenkoeken)

200 gr amandelmeel

300 ml amandelmelk

2 eieren

olijfolie om in te bakken

300 gr blauwe bessen

poedersuiker of een andere topping

Bereiding

Neem een diepe kom en een mixer. Doe hier de amandelmeel, amandelmelk en eieren in. Mix het tot een glad beslag. Als het te droog is,

voeg dan wat melk toe. Neem een pan en warm de olijfolie goed op.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

Schep met een diepe lepel pannenkoekenbeslag uit de kom. Voeg aan de scheplepel een handje blauwe bessen toe en schenk in de koekenpan. Zorg dat de besjes goed verdeeld zijn. Als de pannenkoek loskomt, draai je hem nog even om. Stapel de pannenkoeken op een bord en bestrooi met poedersuiker of een andere topping.

Ellis Visser blogt op Healthtastic.nl

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal