Zacht winterweer: hooikoorts tijdens kerst

De kenmerken van hooikoorts zijn oa niezen, jeuk in de neus een verstopte neus of een loopneus.

De kenmerken van hooikoorts zijn oa niezen, jeuk in de neus een verstopte neus of een loopneus. © AD/ANP

Door het zachte winterweer van de afgelopen tijd komen de eerste hazelaars en elzen nu al in bloei. Daarom moeten mensen die gevoelig zijn voor pollen van deze soorten nu al rekening houden met hooikoortsklachten.

Redactie

Dat melden Nature Today, Wageningen University, LUMC en Weeronline. Dit jaar is het tijdens kerst overwegend droog en daardoor kan de hoeveelheid pollen in de lucht toenemen.

De eerste bloeiende hazelaars worden al gemeld op Natuurkalender.nl. Stuifmeel van de hazelaar kan hooikoortsklachten veroorzaken. Ook elzenpollen kunnen de komende dagen voor klachten zorgen.

De opwarming van het klimaat in de maand december speelt een grote rol in de vroege bloei van de bomen. Vijftig jaar geleden was de gemiddelde temperatuur in december 2,9 graden. Nu is het gemiddelde ruim 4 graden. De afgelopen dagen was het uitzonderlijk warm met lenteachtige temperaturen van 13 tot 16 graden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee