Eikenderveld kan Sporting niet opnieuw verrassen in Heerlense bekerderby

Eikenderveld maakt zich op voor een wedstrijd. Links Taoufik Chadli.

Eikenderveld maakt zich op voor een wedstrijd. Links Taoufik Chadli. © Bas Quaedvlieg

Sporting Heerlen liet zich niet verrassen door Eikenderveld en won de bekerderby eenvoudig met 1-4.

Henny Ingenbleek

Bas Ortmans mag zich nog een aantal weken jublileumprins van De Eekheuëre noemen, dé carnavalsvereniging van de Heerlense wijk Eikenderveld. Ortmans is er geboren, getogen en woont er nu nog steeds. „Ik voetbal weliswaar bij Sporting Heerlen, maar je kunt wel zeggen dat ik met hart en ziel verbonden ben met deze mooie Heerlense wijk”, zegt Ortmans.

Deze warme gevoelens moesten in het bekerduel tussen Eikenderveld en Sporting Heerlen echter even volledig aan de kant worden gezet. In de finale van het kampioenschap van Heerlen had de vierdeklasser Sporting immers verrast en dat mocht natuurlijk niet voor de tweede keer gebeuren. Bij afwezigheid van vaste captain Bram Leenen mocht de prins (11 januari treedt hij af) Sporting Heerlen zelfs als aanvoerder voorgaan in de strijd. „Zie het als een beloning voor Bas in deze voor hem zeer speciale wedstrijd”, was de uitleg van trainer Jorrit Dacier.

Zijn ploeg liet er geen gras over groeien, zette hoog druk op de kwetsbare defensie van Eikenderveld en zat na een half uur al op rozen. Daniël de Groot, Jelle Kosters en Youp van Wijk zorgden voor een comfortabele 0-3 voorsprong.

Eikenderveld moest het vooral hebben van de bevliegingen van sterspeler Taoufik Chadli. Hij knalde weliswaar een vrije trap via de vingertoppen van Rik van Winkelhof in de bovenhoek (1-3), maar verder kwam het ploeterende Eikenderveld niet.

Ook na de rust slaagde de thuisclub er amper in om de gastendefensie met libero Ortmans te verontrusten. Dylano van Dijk bepaalde na een fraaie solo in de slotfase de eindstand op 1-4.

Vervolgens waren er nog een aantal pittige overtredingen en wederzijdse onvriendelijkheden, waarna arbiter Johan Hodzelmans erger voorkwam door het toch al besliste duel wijselijk eerder dan gepland - maar wel na negentig minuten - te beëindigen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee